Als je door een bos loopt, zie je niet alleen de bomen, je ruikt ze, je hoort de wind er doorheen gaan, je voelt de temperatuur en vochtigheid op je huid. Al je zintuigen worden gestimuleerd en dat heeft effect op je welzijn. Ook als je niet aan de rand van een bos woont of werkt kun je toch de natuur en de positieve effecten ervan ervaren. 

Dat kan met biophilic design. Dit is een manier van ontwerpen waarmee het contact tussen mens en natuur wordt versterkt. Het brengt de natuur weer in je huis, kantoor, winkel, restaurant, you name it. Voor een ontspannen boswandeling hoef je straks de deur niet meer uit. Geintje natuurlijk, want er gaat niks boven ‘the real thing’.

Er zijn verschillende natuurlijke elementen die je kunt toevoegen aan je interieur om ook thuis je zintuigen positief te stimuleren. Hieronder een aantal voorbeelden. 

Zien

Groen groen groen

Haal letterlijk de natuur naar binnen. Waar denk je aan? Juist, Planten! Normaal zou je meteen naar het tuincentrum gaan, maar online kun je ook planten bestellen en zelfs duurzaam gekweekte planten. Kijken naar planten geeft ontspanning en is bovendien erg goed voor de luchtkwaliteit.

Hier koop je duurzame en gifvrije planten:

  • Natural Bulbs: Ecologisch en verantwoord geteelde bloembollen kun je vinden bij Natural Bulbs. 
  • Sprinklr: Het bedrijf Sprinklr bezorgt kamer- en buitenplanten. Je kunt een pakket bestellen, maar ook voor losse planten kun je er terecht.
  • Ogreen: Bij Ogreen koop je online milieuvriendelijk gekweekte planten.
  • Intratuin: Het aanbod biologische planten bij Intratuin is nog heel klein, maar het bedrijf is volop in ontwikkeling. Dat gaat de goede kant op!
Plantenasiel Bleshyou

Er bestaan in ons land ook verschillende plantenasiels met tweedehands planten zoals ‘Plant voor plant’ in Maarssen, ‘Bleshyou’ in Nijmegen, Het ‘Plantenhuis’ in Utrecht.

Zicht op de buitenwereld

Plaats je meubels zo dat je gemakkelijk naar buiten kunt kijken en beleef meer van de mooie seizoenen die we hebben. Dus plaats je bank of bureau voor het raam, of maak een gezellig brede vensterbank (cosy nook). Zo kun je heerlijk genieten van de herfstbladeren, sneeuw of zonnestralen.

Nabootsing van daglicht
Maak gebruik van dynamisch en diffuus licht. Slim omgaan met licht kan ook bijdragen aan een goed biologisch ritme. Probeer je verlichting aan te passen aan het daglicht; overdag feller en blauwer, ’s avonds zachter en geler.

Organische vormen
Ga voor ronde en welvende vormen, in plaats van alleen maar hoekig en strak. In de natuur heeft alles een eigen vorm.

Gezondheidscentrum China Organische Vormen

Horen

We hebben een complexe relatie met geluiden om ons heen. Aan de ene kant is het een overlevingsfactor voor naderend gevaar, aan de andere kant kunnen we niet naar alles luisteren en moeten we de ‘nuttige geluiden’ uitfilteren. Ook is het gehoor het enige zintuig dat ‘s nachts actief is. Door die constante inspanning van onze oren, is het goed te begrijpen dat een teveel aan geluid vermoeiend is en aanleiding geeft tot stress. 

Geluiden reduceren
Een goede akoestiek is hierom erg belangrijk. Met name vlakke oppervlaktes en gladde materialen, absorberen geluiden slecht. Demp geluiden met rijke stoffen zoals tapijt, gordijnen, vloerkleden en kussens. Ook bijvoorbeeld planten en room dividers dragen bij aan een goede akoestiek.

Zintuigen horen Room Divider van Planten

Natuurgeluiden
We kunnen geluiden ook toevoegen aan de ruimte. Er zijn heel veel ‘sounds of nature’-playlists. Met fijne natuurgeluiden op de achtergrond kun je ontspannen zonder je focus te verliezen.

Voelen

Natuurlijke materialen

Er zijn vele materialen die allemaal anders aanvoelen. Hout en stof voelen warm terwijl steen, metaal en glas koud voelen. Je kunt zelf kiezen wat het beste bij jou past: Loop je liever met je blote voeten over een wollen tapijt of over plavuizen? Werk je liever aan een houten tafel of aan een glazen? Wat je ook kiest, kies altijd natuurlijke materialen, zoals bijvoorbeeld hout (wel FSC gekeurd), rotan, bamboe, jute, wol, katoen en natuursteen. En niet alleen voor meubels, maar ook voor vloeren, wanden en raambekleding. Natuurlijke materialen zijn niet alleen gezonder (er zitten minder/geen giftige stoffen in) ze voelen gewoon beter.

Materialen die uitnodigen om aangeraakt te worden zijn ook erg fijn. Schapenvachten van bijvoorbeeld ‘Vacht van vilt’ worden gemaakt van biologische wol uit Nederland en Duitsland. Deze wol komt van schapen van hobby-herders en schapen die de natuur onderhouden. Super dier- en milieuvriendelijk dus.

Ruiken

Ons reukorgaan is het sterkste menselijke zintuig en geur beïnvloedt 75% van onze dagelijkse emoties. Door geur toe te voegen of juist te maskeren heeft dit naast dat het heerlijk ruikt ook effect op ons welzijn. Een paar voorbeelden:

Etherische olie

Met name in Azië en het oude Egypte, wordt de botanische kracht van bloemen, planten en andere natuurlijke extracten al eeuwenlang erkent.

Het inademen van etherische oliën kan bijdragen aan een gezondere (werk)omgeving. Niet alleen breken deze oliën door hun natuurlijke anti-bacteriële werking schadelijke bacteriën in de lucht af, ook kan het inademen van deze geuren kan positief effect hebben op het menselijke immuunsysteem.

Elke geur heeft een specifiek effect op het lichaam en de geest. Lavendel en sinaasappel hebben bijvoorbeeld een rustgevende en ontspannende werking. Eucalyptus of tea tree zijn frisse en luchtige geuren die de neus weer openen en het ademhalen makkelijker maken. Er zijn verschillende merken die diffusers verkopen voor etherische olie, maar je kunt uiteraard ook een brander aanschaffen. Dat kan zelfs bij de kringloopwinkel. Ook bestaan er bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn en geurinstallaties aanbrengen bij bedrijven.

Zintuigen ruiken Droogbloemen

Gedroogde bloemen

Kies voor rozenstengels, eucalyptustakken en -bladeren, takjes van een walnoten- of laurierboom en takjes van een mirte-, tijm-, salie-, gember-, vanille- en kaneelstruik. Als je merkt dat de bladeren en takjes geen geur meer hebben, voeg er dan wat druppels pure alcohol of rozenolie aan toe.

Verse planten

Om de geur van vet, gefrituurd voedsel, vis of zelfs voedsel dat over datum is te verbergen, zou je een paar van de volgende suggesties kunnen proberen. Kweek in een kleine plantenbak wat spinazie, rozemarijn of tijm. Deze planten zijn niet alleen lekker om te gebruiken bij het koken, maar hun natuurlijke aroma’s geven je keuken ook een frisse geur.

Zintuigen stimuleren sfeervol biophilic design

Proeven

Sfeervolle inrichting

Smaak is wel een beetje een apart zintuig om in het interieur toe te passen. Sfeer kun je wel goed proeven. Het complete ontwerp maakt de sfeer. Een sfeervol design creëer je door de samenstelling van alle materialen en objecten.

Als je alle zintuigen stimuleert heb je een totale beleving en werkt het versterkend voor je welzijn. Probeer het ook eens.

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, respectievelijk Maayan Zusman & Amir Navon, Bleshyou, Studio Adjective Cactus, Mook stories en Chi design studio.