Wat is een community? Heb je wel privacy als je zo met elkaar woont? Wat zijn de voordelen, en wat zijn de nadelen van wonen in een eco-community? Mijn ervaring van ons gezinsleven in een community zal ik in deze blog met je delen.
Wat is een community?
De definitie van een community is een groep mensen die dezelfde interesse heeft. Dat kan zowel offline als online. Onze community bestaat uit een groep mensen die op dezelfde plek woont, deels dezelfde interesses hebben en een gedeeld doel hebben. In ons geval is dat duurzaam wonen en leven met elkaar, anderen inspireren op het gebied van biobased bouwen, toekomstbestendig voedsel en de WEconomy*. Omdat het ecologische aspect hier als belangrijke pijler geldt hebben we juist voor deze community gekozen. We organiseren open dagen, workshops en inspiratie sessies rondom de hierboven genoemde thema’s.
Heb je wel privacy in een community?
Het grappige is dat bijna alles bewoners van onze community privacy als heel belangrijk ervaren. Dat zou je misschien niet zeggen als je in een community gaat wonen maar het thema privacy hebben we ook met elkaar besproken. Allereerst is het helemaal prima als je aangeeft dat het even niet uit komt als een buur aanklopt. Soms zijn de gordijnen nog dicht, dat is ook een teken dat het niet uit komt. Een van de buren bedacht het stoplicht systeem met gekleurde rondjes op je raam. Rood is het komt nu niet uit, oranje betekend dat je wel even iets mag vragen en groen is welkom.Â
Voor- en nadelen van leven in een eco-community
Voordelen
Diverse groep mensen in verschillende levensfases waarbij we elkaar kunnen aanvullen. Wij hebben wel eens oppas nodig voor onze kinderen en de buurvrouw heeft soms iemand nodig die haar hond uit laat.
We maken gebruik van sociocratische besluitvorming. Hierbij wordt iedereen gehoord. Er is geen sprake van de meeste stemmen gelden. Na een aantal rondes waarin iedereen haar/zijn mening heeft kunnen geven wordt er een voorstel geformuleerd op basis van het ingebrachte en om consent gevraagd. Dat wil zeggen dat je geen overwegende bezwaren hebt om akkoord te geven.
Spullen delen en lenen van elkaar heeft veel voordelen want je hoeft niet alles te bezitten. Wij hebben bijvoorbeeld een wasmachine die we met een aantal gezinnen delen. Dat scheelt ruimte in je huis, is veel duurzamer en is bovendien veel goedkoper.
Kennis, ervaring en netwerk wordt ook gedeeld met elkaar. Dat is heel mooi en waardevol! Ook in de activiteiten die we organiseren ben je niet altijd aan de beurt en dat is fijn dat we dat met elkaar doen.
Voor de ontwikkeling van onze kinderen vind ik het super waardevol dat ze bij alle buren terecht kunnen. Bij de een gaan ze regelmatig dansen, de andere buren hebben huisdieren waar ze mee kunnen knuffelen, weer iemand anders leert ze over de moestuin. Zo voegt iedereen waarde toe en groeien ze heel rijk op.
Ik leer erg mijn grenzen te bewaken. Je kunt niet altijd alles doen wat je zou willen in combinatie met je werk en gezin. Nu zitten er in onze community ook experts op t gebied van geweldloze communicatie. Daar leer ik veel van én het is goed toe te passen.
Nadelen
Niet iedereen heeft evenveel tijd beschikbaar. Wij als gezin hebben het soms drukker met de kinderen dan iemand die alleen woont. Gelukkig is daar voldoende ruimte en begrip voor.
We vergaderen nu 1x per 4 weken. Dat is nodig voor besluitvorming en om zaken te overleggen. Dit kan je als een nadeel zien.Â
De sociocratische besluitvorming kost tijdens de vergadering meer tijd dan wanneer je democratie hanteert, maar uiteindelijk is er wel een groter draagvlak omdat iedereen gehoord is.
Het nadeel is dat iedereen een ander normaal heeft. Dus waarbij de één het prima vind als de geleende schep met klei en al terug gezet wordt, vindt de ander het fijn als hij even schoongemaakt wordt en netjes droog opgeborgen wordt.
Je kan het gevoel krijgen dat jij veel meer deelt of doet dan een van je buren waardoor het scheef kan voelen.
Er is altijd wel iets te doen, een buurkind om mee te spelen, te helpen in de moestuin etc. Het kan soms teveel zijn.
Het kost meer tijd en moeite om te investeren in deze plek dan wanneer je in een gewone wijk woont waarbij je minder intensief samen leeft met je buren. Het is dus een investering in tijd maar ook in jezelf. En als ik een probleem met een buur heb los ik dat dus ook op. Dat is een mentaliteit, ik vind dat een voordeel maar het vergt wel wat.
Wonen in eco-community Liberterra
Dat wij hier op deze manier kunnen en mogen wonen vind ik heel fijn en waardevol. Ik besef mij dat het een voorrecht is om zo te wonen en onze kinderen op te laten groeien.Â
Eerder schreef ik hier een blog over hoe wij ons huis biobased hebben gebouwd.
Wil je zien hoe wij wonen in onze eco-community? We organiseren regelmatig activiteiten. Kijk op geestmerambacht.liberterra.eu en meld je aan.
* Weconomy wordt gevormd door 6 economische vormen die samen zorgen voor de transformatie van bezitten naar benutten volgens Jan Jonker. De circulaire (niet lineair maar grondstoffen opnieuw gebruiken), functionele (niet het product maar de functie), biobased (met hernieuwbare bronnen), samenwerking, deel (geen bezit maar delen) en zelfmaak economie zijn hier onderdeel van. (Bron: Werken aan de nieuwe economie, Jan Jonker)
Fotocredits: De foto’s zijn afkomstig van, en eigendom van, Duurzame interieurstylist en Pixabay.