Wait what? Zitten op een stoel van zeewier? Jazeker. Maar dat is toch dat glibberige spul in de zee? Ja, dat klopt helemaal. Maar het mooie is; het is ontzettend multifunctioneel. Je kent het misschien wel van eten zoals sushi of als burger. Maar wist je dat zeewier ook erg geschikt is als isolatiemateriaal, brandstof én dat je erop kunt zitten? 

Zitten op een stoel zeewier

Dat de Denen kunnen ontwerpen hebben ze in de loop der jaren wel bewezen. Tijd voor een extra uitdaging dus. Ontwerpers Jonas Edvard en Nikolaj Steenfatt gingen aan de slag. Het uitgangspunt van hun ontwerp? Het gebruik van lokale en natuurlijke materialen. Laat Denemarken nou omgeven zijn met zee, dus zeewier is dan een hele logische keuze. De designers maakten van zeewier en gerecycled papier een sterk en vooral erg duurzaam materiaal. Hiermee maakten ze onder andere de stoel Terroir, maar ook hele mooie bijpassende lampen van zeewier.

Stoel Terroir gemaakt van zeewier

Zeewier een bijzonder materiaal

Zeewier is een warm materiaal. Het is hard en sterk maar met de zachtheid van kurk en de lichtheid van papier. Een bijzondere en fijne mix dus. De kleur houden de designers het liefst zo natuurlijk mogelijk. De natuur is immers al mooi, dat mag je laten zien! Welke kleur je uiteindelijk krijgt hangt volledig af van het soort wier dat gebruikt wordt: van donkerbruin tot licht groen.

zeewier
zeewier

Van glibberig goedje tot lamp

Hoe maak je van een glibberig goedje en papier nou een sterke stoel die comfortabel zit en niet in elkaar stort als je er naar kijkt? Nou zo dus: Jonas en Nikolaj drogen het glibberige goedje eerst. Zodra het droog is, wordt het vermalen tot poeder. Vervolgens gekookt tot een soort lijmachtige substantie, dat uiteindelijk keihard wordt. Op die manier kun je elke wenselijke vorm maken, zoals de zitting van de stoel of bijpassende lamp.

lampenkap van zeewier

Fotocredits: Emil Thomsen­Schmidt