Het voorjaar betekent buiten zijn en genieten van je tuin of balkon. Maximaal genieten wordt het als je tuin of balkon net zo blij wordt van jou als andersom. Met andere woorden, veel planten, meer insecten en weinig onderhoud. Met deze tips creëer jij je eigen duurzame en milieubewuste buiten.

Goede voorbereiding is het halve werk

Als je weet wat je doet, voorkom je frustraties. Maak daarom een goed plan en weet waar, wanneer en hoe je je tuin zelf omtovert tot een biodivers paradijs. Een complete handleiding kan daarom handig zijn. In het boek “Je eigen paradijs”, neemt Casper Boot je mee op een groene reis en laat stap voor stap zien hoe jij je eigen paradijs vormgeeft. En nog een leuke aanvulling voor je verzameling, het boek “Pluktuin – De mooiste bloemen in kistjes en potten”, laat je precies zien hoe je heel eenvoudig geniet van verse geplukte bloemen uit eigen tuin. Beide boeken zijn verkrijgbaar in de webshop van Licht & Fijn, dé plek voor duurzame producten, aandacht, ambacht en tijdloos design.

duurzaam tuinieren, duurzaam, tuinieren, tuininspiratie, pluktuin, bloemen, zelf plukken, licht fijn, boek, voorjaar, buiten, tuin, groen, biodiversiteit, inspiratie, leven

Composteren is voor iedereen

De planten in je tuin vragen om de nodige voeding. Compost is afval en voeding in één en laat perfect de circulaire en natuurlijke kringloop zien. Bij composteren wordt vaak gedacht aan een grote bak in je tuin met vieze geurtjes. De ‘Bokashi’ is het tegendeel! Hiermee composteer je groenafal, gewoon in de keuken in een strak gedesignede capsule met een klein kraantje. Zelfs zonder dat het stinkt. Bokashi, betekent in het Japans: gefermenteerd organisch materiaal. Het werkt heel eenvoudig. Het enige dat je nodig hebt is een Bokashi container, van bijvoorbeeld Skaza, starter voor de fermentatie en je groenafval en een laagje water. In ongeveer twee weken is je containertje vol met groenafval en laat je het twee weken rusten. In deze tijd wordt er hard gewerkt door bacteriën, schimmels en gisten om al het afval te fermenteren. Tussendoor tap je eenvoudig met het kraantje het vocht af. Dit vocht is de perfecte (kamer)planten voeding. Na twee weken kun je het gefermenteerde deel als compost in je tuin of voor je kamerplanten gebruiken. De Bokashi emmers van Skaza zijn strak afgewerkt, in verschillende kleuren en gemaakt van onder andere gerecyclede visnetten en biobased materialen. 

duurzaam tuinieren, duurzaam, tuinieren, skaza, bokashi, compost, voorjaar, buiten, tuin, groen, biodiversiteit, inspiratie, leven

Duurzame verharding

Hoewel je in de meest duurzame en milieuvriendelijke tuin het liefst geen verharding ziet, is het vaak toch fijn om gedeelte verhard te hebben voor bijvoorbeeld een pad en terras. En als je dan toch verharding aan gaat brengen, dan het liefst zo duurzaam mogelijk. De Cityscapes van Studio Wae zijn hier een goede en speelse oplossing voor. Door de bijzondere geometrische vormen, maak je kronkelende paden met toch strakke lijnen. De tegels zijn ontzettend sterk, gaan jarenlang mee, weerbestendig, laten veel water de grond in en zijn gripvast. Bovendien bestaan de grondstoffen voor de tegels voor maar liefst 76% uit slooppanden of oude bestrating. Laat je creativiteit de vrije loop en maak een mooie natuurlijke overgang van verharding naar levendige tuin.

duurzaam tuinieren, duurzaam, tuinieren, studio wae, tegel, buiten, tuin, groen, biodiversiteit, inspiratie, leven

Haal het maximale uit je balkon

Tuinieren kan zelfs op de vierkante meter. Ook of juist als je niet een grote tuin hebt, maar wel een (klein) balkon kun je bijdragen aan de vergroening en de plaatselijke biodiversiteit een boost geven. Zet grotere, bij voorkeur biologische, planten in potten, werk met rekken in de hoogte. Of tover een oude pallet om tot verticale kruidenbak. Bang dat je dan nergens meer kunt zitten of er geen plaats meer is voor je kop koffie? Denk dan eens aan een balkon bar met hangtuin eronder. De bar plaats je gemakkelijk zelf over de railing en eronder knoop je de hangtuin vast. Het beste van beide werelden. De balkonbar en hangtuin shop je bij Studio Perspective, de webshop vol duurzaam design.

duurzaam tuinieren, duurzaam, tuinieren, tuininspiratie, pluktuin, bloemen, zelf plukken, studio perspective, balkon bar, voorjaar, buiten, tuin, groen, biodiversiteit, inspiratie, leven, hout, natuurlijk, planten

Tuin klaar, hangen maar

Zodra je buitenparadijs helemaal klaar is, is het tijd voor ontspannen en genieten. Het tempo verlagen, staren naar al het leven in je tuin, al hangend in een fijne stoel. Nu kun je kiezen voor een goedkope loungeset, maar het wordt nog veel beter ontspannen in een stoel die net zo duurzaam is als jouw eigen tuin. Bijvoorbeeld in de fieldchair van Weltevree. Gemaakt van duurzaam Larikshout en met liefde voor de natuur en duurzaamheid gemaakt. De Fieldchair koop je bij The Slow Store, de webshop zonder haast en met aandacht voor duurzame items en ontwerpers.

duurzaam tuinieren, duurzaam, tuinieren, tuinstoel, loungestoel, weltevree, studioperspective, voorjaar, buiten, tuin, groen, biodiversiteit, inspiratie, leven

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, Licht&Fijn, Skaza, Studio Wae, Studio Perspective & The Slow Store.