Zaterdag 2 oktober staat de gehele dag in het teken van misschien wel de meest duurzame winkel; de kringloop. Bij uitstek de plek waar jij je nieuwe liefde vindt. Of het nu om meubels, keukenspullen, boeken of bijzondere lampen gaat, de kringloop is de plek waar oude spullen een nieuwe kans krijgen.

Een ode aan de kringloopwinkel

Leuk feitje: van de 140 miljoen kilogram aan goederen die landelijk per jaar worden ingezameld bij de kringloop, wordt gemiddeld 86% opnieuw verkocht of hergebruikt. Dit scheelt al snel 110 miljoen kg CO2 uitstoot! Dit staat gelijk aan het verwarmen van bijna 46.000 huizen een heel jaar lang.* Reden te meer om een ode te geven aan de kringloopwinkel. De kringloopwinkels is een verzamelplaats vol schatten en is het een sport geworden om de leukste parels te scoren. Maar hoe beoefen je die sport nu het beste en scoor je de dingen die bij jou passen? Met deze tips ga je goed voorbereid op pad tijdens Nationale Kringloopdag.

Heb je het echt nodig?

Uiteraard geldt deze regel, net als bij alle winkel bezoekjes, ook voor de kringloop. Kom je iets leuks tegen? Vraag jezelf altijd eerst af: heb ik het echt nodig? En ga je er in de praktijk echt iets mee doen? Spullen die uiteindelijk toch in je kast belanden en alleen maar stof vangen zijn voor niemand van waarde.

Doe je huiswerk, maar doe het niet te goed

Maak een lijstje van items die je nodig hebt, maar houd het puur praktisch. Stel je bent op zoek naar een nieuw kastje, noteer dan de globale maten en laat een voorstelling van de vorm en uitstraling zoveel mogelijk los. In tegenstelling tot het shoppen van nieuwe items waarbij wij het perfecte plaatje uit ons hoofd invoeren in zoektermen werkt dit juist tegen je als je naar de kringloop gaat. Laat jezelf verrassen, blijf je verwonderen en zie de mogelijkheden.

Ga eens naar een totaal onbekende kringloop

Veel mensen kennen wel de grotere kringloopketens als Dorcas en Het Goed. Maar ga ook eens naar een onbekende kringloop. Vooral in kleine dorpen, buiten de randstad of op vakantie vind je vaak bijzondere winkels, die nog niet door iedereen zijn ontdekt. Grote kans dat je hier de leukste dingen vind, voor een nog leukere prijs.

Pimp je kringloopvondst

Sommige kringloopvondsten kun je meteen een mooie plek in je huis bieden. Maar het is niet altijd liefde op het eerste gezicht. Soms vraagt een mooie vondst nog wel om een (kleine) opknapbeurt of kun je er met een goede dosis creativiteit echt iets gaafs van maken. Een lik verf, andere poten onder die leuke tafel of de gordijnen die je tegenkwam gebruiken om kussens van te maken. Voordat je je weg vindt naar de kringloop is het een goed idee om alvast te spieken bij anderen en DIY inspiratie op te doen!

DITISDIL DIY kringloop vaas
Ms. Verhip kringloop kast

Wees creatief! Zo kun je een oude glazen fles uit de kringloop met verf wat baking soda (voor een ruwer effect) en klei makkelijk omtoveren tot een hippe eigentijdse vaas.  Meer inspiratie voor leuke Upcycle ideeën vind je op mijn Pinterest bord.

Ook de zoekterm IKEA-hack levert heel veel mooie inspiratie op. Zo ben ik zelf altijd fan van Trashures die de mooiste vintage items verzameld en soms ook opknapt zoals deze ‘Ivar’ van IKEA die is  omgetoverd tot een prachtige webbing kast.

Trashures

Inspiratie uit de community

Kijk voor inspiratie bijvoorbeeld eens bij Ms. Verhip. Zij doen niets liever dan meubels uit de kringloop nieuw leven inblazen. Sarah en Michelle knappen onder andere kasten op en voorzien ze van een lik ecologische verf.  Heel leuk je kunt nu ook een workshop bij hen volgen om je eigen meubel op te knappen!

Ook PROJECT-81 gebruikt in de basis oude onderdelen en materialen en maakt hier nieuwe eigentijdse producten van. En No Waste Decoration weet wel raad met oude potjes, oubollige accessoires en stofjes. Ze toveren het om tot de meest hippe kussens, unieke gordijnen en toffe decoratie.

No Waste Decoration Kringloop Inspiratie

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, respectievelijk: Kringloopwinkel RataPlan Generatorstraat, DITISDIL (tevens omslagfoto), Ms. Verhip, Trashures, en No Waste Decoration.