Een vloerkleed geeft sfeer aan je woonkamer, geeft extra warmte bij koude vloeren, verbetert de akoestiek en  kan je zithoek mooi met elkaar verbinden. Het liefst kies je voor een duurzaam vloerkleed. Maar waar moet je op letten? Ik zet het voor je op een rij.

Tweedehands vloerkleden

Begin je zoektocht naar een vloerkleed bij de kringloop of op marktplaats. Je vindt er een groot aanbod aan kleden van verschillende materialen, met uiteenlopende prints en in allerlei maten. Of kijk eens bij Reliving. Er is genoeg te kiezen van Perzische en Marokkaanse vloerkleden tot prachtige Scandinavische exemplaren. Je kunt er ook een zoekopdracht aanmaken, zodat je op de hoogte wordt gehouden als er een kleed online komt dat voldoet aan jouw voorwaarden.

duurzaam vloerkleed

Gerecyclede kleden

Toe aan iets bijzonders in je interieur? Kijk dan eens bij Studio Wae. Zij maken nieuwe modulaire vloerkleden van het productie-afval van twee grote tapijtmerken. Zo hoeven er geen nieuwe grondstoffen te worden gewonnen. Je kiest zelf het patroon en de kleuren. Zo heb je iets unieks in huis. Dat wordt nog heel moeilijk kiezen uit alle prachtige mogelijkheden!

Jute kleed Bedaffair
duurzaam vloerkleed wol ecuafina

Vloerkleden van natuurlijke materialen

Een andere duurzame optie zijn vloerkleden van natuurlijke materialen. Groot voordeel van natuurlijke vezels is dat ze steeds weer terug groeien en biologisch afbreekbaar zijn. Ze zorgen dus niet voor vervuiling in water en lucht. Er zijn ook nadelen: voor de productie van natuurlijke vezels is bijvoorbeeld land en water nodig. Hierdoor hebben deze hernieuwbare producten vaak toch een wat hogere milieubelasting. En let goed op of de vezels niet met allerlei chemicaliën zijn behandeld. Een paar mooie voorbeelden:

Jute vloerkleden

Jute is afkomstig van een plant die weinig pesticiden nodig heeft om te groeien. Daarnaast is het materiaal biologisch afbreekbaar. Een goede optie dus voor een duurzaam vloerkleed met een natuurlijke uitstraling. Er zijn veel soorten en maten te koop. Bedaffair verkoopt bijvoorbeeld mooie jute vloerkleden, mét of zonder print.

Wollen vloerkleden

Opvallende, kleurrijke wollen vloerkleden vind je bij Ecuafina. Ecuafina selecteert de producten op eerlijkheid. De producten worden op traditionele wijze gemaakt door het inheemse Quichua-volk dat in het Andesgebergte woont en leeft van de handel in zelfgemaakte koopwaar. Zo haal je iets unieks en kleurrijks in huis. En wol is natuurlijk heerlijk warm aan je voeten!

Vloerkleden van hennep

Hennep is één van de meest duurzame natuurlijke materialen. Het groeit snel, er zijn geen bestrijdingsmiddelen nodig en het is heel sterk. Ook van dit materiaal worden dus mooie vloerkleden gemaakt. Je vindt ze bijvoorbeeld bij By Mölle.

Fotocredits: De foto’s in dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, Studio Wae, Unsplash, Bedaffair en Ecuafina.