De zomer is begonnen! Dit betekent dat we weer meer tijd buiten doorbrengen. Lekker buiten eten, in de tuin lang bijkletsen met vrienden en familie of buiten chillen op je loungeset. Maar dat doen we dan wel graag zo duurzaam mogelijk. We willen gerecyclede producten gebruiken gemaakt van materialen die lang meegaan, en het moet er allemaal ook nog eens mooi uitzien! Het valt niet altijd mee om deze producten te vinden, dus ik heb een aantal tips voor het kopen vaan duurzame tuinmeubelen en -kussens op een rij gezet.

Duurzame keuzes

Tweedehands tuinmeubelen is de milieuvriendelijkste keuze. Koop je toch iets nieuws? Let dan op het materiaal en onderhoud je tuinmeubelen goed. Dit doe je door ze ‘s winters binnen te zetten en ze regelmatig de juiste behandeling te geven. Zo heb je er lang plezier van en hoef je minder snel iets nieuws te kopen.

Maar wat zijn dan de duurzaamste keuzes wat betreft materiaal?*

  • Hout – Hardhout met een milieukenmerk zoals FSC of PEFC is het milieuvriendelijkst.
  • Rotan en bamboe – Dit zijn natuurlijke materialen die het milieu weinig belasten.
  • Gerecyclede materialen – Er zijn ook producten van gerecyclede materialen op de markt. Hou hierbij in de gaten hoeveel procent van het product uit gerecyclede grondstoffen bestaat. Soms is dit bijvoorbeeld maar 5% en dat zet weinig zoden aan de dijk.

Ik heb voor jullie een aantal van mijn favoriete tuinmeubelen en -kussens op een rij gezet.

Green Valley van Hartman

De kuipstoep Green Valley van Hartman bestaat voor 100% uit gerecycled kunststofafval. Het onderstel is helaas wel van aluminium, wat tijdens productie veel energie kost. Deze tuinstoelen kunnen wel langer meegaan mits je ze goed onderhoudt.

Hartman green valley

Desert Lounge Chair van Ferm Living

Deze stoelen vind ik zo mooi! De basis bestaat uit een buisvormig gepoedercoat stalen frame met een verwisselbare zitting van geweven textiel. Dit textiel is volledig gemaakt van gerecycled post-consumer plastic! 53 gerecyclede plastic flessen om precies te zijn. De stoel heeft een stalen frame die in de kleuren zwart, cashmere, groen en rood verkrijgbaar is. Ook heeft deze stoel een stoffen, afneembare zitting.

Ferm living desert lounge chair

Seaqual stoelkussens van Hartman

Heb je al stoelen, maar ben je nog op zoek naar stoelkussens? Dan zijn de Seaqual stoelkussens van Hartman een goede optie. Deze kussens zijn gemaakt in samenwerking met Seaqual. Dit is een initiatief dat ervoor zorgt dat de oceanen opgeschoond worden en het gevangen plastic een nieuw leven krijgt. De kussens zijn er in een motief met bladeren en een waterprint. Ze zijn er als decoratiekussens, maar ook als hoge rugkussens voor tuinstoelen.

Hartman seaquel stoelkussens

Exotan bamboe loungeset

Creëer een Ibiza vibe in je tuin met deze unieke loungeset! Deze set is gemaakt van bamboe, een snelgroeiende plant die het milieu weinig belast. Op de set liggen weersbestendige kussens die een enkele regenbui kunnen hebben.

Exotan bamboe bank

De foto’s en plaatjes bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, respectievelijk Ferm Living (2), Hartman (2) en Exotan.

*De informatie over duurzame materialen komt van Milieu Centraal.