Fast fashion heeft ervoor gezorgd dat we veel meer kleding produceren en weggooien dan nodig. Jaarlijks leidt dit tot enorme vervuiling en CO2 uitstoot. Het besef bij de consument dat fast fashion zeer belastend is voor het milieu is gelukkig groeiende. Minder bekend is dat je interieur vervuilender is dan de inhoud van je kledingkast (voor een huishouden van 2 volwassenen en 2 kinderen gaat het om 1009 kg Co2 uitstoot per jaar versus ca 650 kg CO2 uitstoot*).
Interieur is een enorme blinde vlek
In Europa wordt jaarlijks ruim 11 miljard kilo aan meubels weggegooid. 80 tot 90% hiervan wordt verbrand of eindigt op de vuilnisbelt en slechts 10-20% wordt gerecycled. En dat is alleen nog maar de impact aan het einde van de levensduur van meubels. De verborgen impact, de niet zichtbare impact tijdens het maken en vervoeren van onze spullen, is vele malen groter. Naast CO2-uitstoot spelen er meer problemen; het gebruik van giftige stoffen, niet ‘faire’ arbeid en zelfs kinderarbeid, de vernietiging van natuur en biodiversiteit plus de vervuiling door grote olietankers die onze spullen vanuit lagelonenlanden transporteren. Afgelopen decennia is hierdoor de import van goedkope meubels met een korte levensduur explosief toegenomen (60% van de in de EU geïmporteerde meubels komt uit China). Het is vooral deze ‘fast furniture’ die zorgt voor enorme vervuiling.
Hoe verlaag je als bedrijf jouw impact & voldoe je aan de nieuwe wet-en regelgeving?
Om de impact van ons interieur te verlagen worden producenten en fabrikanten door invoering van nieuwe wetgeving steeds meer verantwoordelijk gehouden voor de impact in hun productieketen en voor het afval dat ze veroorzaken. Ook moeten ze ervoor gaan zorgen dat het voor consumenten makkelijker wordt om duurzame keuzes te maken. De invoering van de wetten en de transitie naar de circulaire economie vraagt om een hele andere manier van werken en zakendoen. Een transitie die je niet in 1 jaar realiseert. Wanneer je werkzaam bent in deze branche is het dus slim om nu al te beginnen met de voorbereiding op de aankomende wet- en regelgeving en vooruitlopend op de invoering hiervan het heft in eigen handen te nemen. The Substitute biedt hulp op meer vlakken.
* De verantwoording voor de cijfers die New Economy heeft berekend in opdracht van The Substitute kun je hier downloaden.
En voor je eigen interieur?
Wij inspireren je graag! Op onze website vind je de mooiste duurzame merken en makers. Naast deze merken en makers hebben wij ook veel interieurproffessionals in onze community. Zij delen hun kennis en inspiratie in blogs en in shop de stijl. Daarnaast kunnen ze je helpen met persoonlijk advies voor het duurzaam inrichten van jouw huis. Wil je zelf aan de slag met duurzaamheid? Gebruik dan onze gratis tool; de SUB methode.