Duurzaam Wonen Awards 2022

Op vrijdagavond 7 oktober om 18:30 was het zover. In een overvol Woontheater op de vt wonen&design beurs werden de winnaars van de Duurzaam Wonen awards 2022 bekend gemaakt.

Beste Duurzame Product 2022

Auping – Elysium

Auping

Beste Duurzame merk 2022

Bedaffair

Bedaffair

Lievelingsproduct 2022

Forbo – Marmoleum

Forbo

Het Beste Duurzame Product 2022 is op meer aspecten duurzaam. Als lokaal bedrijf, maar ook omdat ze innovator zijn in circulariteit en met een consumentenproduct breed impact maken. Daarbij delen ze hun techniek open source zodat de hele sector kan meeprofiteren. De winnaar in deze categorie is de 100% circulaire Auping Elysium! 

Deze onderneming werkt al lang vanuit passie met zuiver natuurlijk materiaal. Het familiebedrijf biedt vanuit een mooi experience centrum in Heemstede; matrassen, kussens, toppers en houten bedden waar je nooit meer uit wakker wilt worden. Slaap lekker met dit Beste Duurzame merk 2022; Bedaffair!! 

Op de stemwand voor de Duurzaam Wonen Awards waren de 5 nominaties voor Beste Duurzame product te zien. Hier hebben de bezoekers elke dag hun stem uitgebracht. Meest geprezen door het publiek, misschien ook omdat ze al zo lang duurzaam bezig zijn?! – Forbo Flooring met Dé duurzame vloer: Marmoleum. Terecht Lievelingsproduct 2022

Dit waren alle genomineerden voor de Duurzaam Wonen Awards. Op de beurs hebben bezoekers op de 5 nominaties voor Duurzaam Product gestemd. Hieruit is de publieksprijs: Lievelingsproduct 2022 gekozen.

Genomineerden Beste Duurzame Product

De komende dagen kunnen bezoekers van de beurs stemmen op hun favoriet van de 5 nominaties voor Beste Duurzame Product. Deze favoriet ontvangt de publieksprijs het Lievelingsproduct 2022. De feestelijke uitreiking is op 7 oktober tijdens de Friends & Family night.

Bedaffair

Bedaffair

Bio-circulaire matras Grand

Zweedse veersystemen, biologische hennep, biologische merino wol, paardenhaar, ruwe hennep vezel en een biologisch katoenen tijk. Zonder lijmen en synthetische stoffen, met de hand samengesteld, zijn alle onderdelen van dit matras vervangbaar en te repareren in het eigen Matras Repair Centre. Met passie en visie timmeren Marjolein en Arend al ruim 20 jaar aan ‘het bed’. Een natuurlijk consumentenproduct waarop je meer dan 40 jaar fantastisch slaapt.

 

+ Puur natuur vanuit overtuiging, duurzame kwaliteit, te repareren

Kairos

Kairos

De Kairos bank

De jury wil deze startup complimenteren met hun innovatietraject waarin ze elk aspect van de zitbank onder de loop hebben genomen en daar een duurzaam alternatief voor hebben gevonden. Drie jonge mannen die zich met hart en ziel op het maken van duurzame meubels storten, verdienen een nominatie! De jury is heel benieuwd naar het vervolg van dit kersverse merk!

 

+ Innovatief, modulair, duurzaam tot de draad

Auping

Koninklijke Auping

100% circulair matras Elysium

Auping Elysium is een 100% circulaire en buitengewoon goed ventilerend matras. De onderdelen zijn aan elkaar gehecht met Niaga®, een verbindingstechniek die ook onthechting van materialen mogelijk maakt. Auping produceert lokaal in Deventer waar ook ruimte is voor sociale arbeid. Dit consumentenproduct komt als één van de eersten in Nederland met een productpaspoort. Hiermee kun je precies zien waar het matras van gemaakt is, waar de grondstoffen vandaan komen en hoe het matras gerecycled wordt. Eerlijk en transparant.

 

+ 100% circulair, consumentenproduct met grote impact, lokale duurzame productie

By Sidde

By Sidde

Zitbank Liv

Dit innovatieve traject, de ontwikkeling van een duurzame zitbank, werd geïnitieerd door een ambitieuze stagiaire. Niet alleen zijn de materialen in de bank zeer zorgvuldig op duurzaamheid geselecteerd, By Sidde heeft ook aan ‘end of life’ gedacht en een recyclepunt voor de bank in het leven geroepen. Als ‘traditioneel’ meubelmerk zet By Sidde hiermee een eerste stap naar een duurzame collectie. Extra punten verdienen zij met het aantrekkelijke design door de ronde vormen in een strak design.

 

+ Traditioneel meubelmerk slaat duurzaam pad in, zorgvuldige keuzes op impact, uitstekend design

Forbo

Forbo Flooring

Marmoleum

Forbo is een Nederlandse wereldspeler. Zij hebben linoleum op duurzaamheid doorontwikkeld en maken met hun vloeren in scholen, ziekenhuizen, kantoren en bij de mensen thuis grote impact. Met aansprekende designs, zoals de Dutch Design Collectie, blijven ze bij de tijd en weten ze ontwerpers en architecten al ruim 50 jaar te inspireren.

De grondstoffen komen deels van ver maar zijn biobased waardoor de impact van het totaalproduct neutraal is. Er is vraag naar het product vanuit de hele wereld. Een duurzaam Hollands product om trots op te zijn!

 

+ Natuurlijke strakke vloer, ruime keuze in kleuren en designs, lange levensduur

Genomineerden Beste Duurzame Merk

Bedaffair

Bedaffair

Op de matrassen van Bedaffair kun je zonder problemen 40 jaar slapen. Dat komt omdat ze in lagen zijn opgebouwd en gemakkelijk te repareren zijn in het eigen matrasatelier. De visie is eenduidig: hier komt geen kunststof het bedrijf binnen.

Bij Bedaffair werd opgemerkt dat er nog wel veel materiaal van ver weg komt. Maar de brede kennis, de onderbouwing van elk materiaal en zuivere visie op natuurlijk slapen is uitermate consequent.

Auping

Koninklijke Auping

Een prachtig voorbeeld van een gedreven koploper in de circulaire economie. Het is Auping gelukt hun technische keten echt rond te maken waardoor synthetische stoffen in de loop blijven en eindeloos kunnen worden hergebruikt. Lokaal, sociale arbeid en energieneutraal als fabriek. Auping maakt veel matrassen en dus ook impact op schaal. Daarbij delen ze hun circulaire proces open-source. Kanttekening van de jury is dat ze naast de duurzame matrassen ook nog veel ‘klassieke’ matrassen en bedden maken.

A lott of space

A Lott of Space

Alles bij A Lott of Space is ingericht op levensduurverlening. Het ontwerp is volledig modulair en materialen van deze modulaire zitbank zijn ontzettend degelijk, zij het soms nog wat conventioneel. Alle onderdelen zijn vervangbaar en de founder heeft zelfs een terugkoopregeling voor haar klanten.

Hier is sprake van Nederlands vakmanschap. De Van der Lande groep laat deze telg uit de familie in-house innoveren waardoor ambachtelijke kennis wordt gecombineerd met duurzame innovatie. Een absolute win-win waar we graag meer van zouden zien!

Tierrafino

Tierrafino

Leem is een 100% natuurlijke wandafwerking die bestaat uit zand en klei met natuurlijke binders. Deze vorm van ‘stuckwerk’ stamt uit Afrika en is in de jaren ’80 door de oprichter van Tierrafino meegenomen naar Nederland. Klei ademt 30% meer dan baksteen en 100% meer dan beton. Het reguleert warmte en vocht waardoor het klimaat binnenshuis enorm verbetert en past bij de trend van gezond verbouwen. Tierrafino heeft veel geïnnoveerd en mensen opgeleid in diverse soorten leem en afwerking waardoor leem nu past bij elke woonwens, van design tot klassiek. Met visie en een enorme hoeveelheid kennis die ze graag delen timmert Tierrafino al 30 jaar aan de weg.  Daarom een terechte nominatie!

Saudade

Saudade Collective

Valerie, oprichtster van Saudade Collective laat met haar collecties een tegengeluid horen tegen massaproductie en de ontzieling van producten. Zij inspireert door met kunstenaars en ambachtslieden lokaal unieke collecties te bouwen met een neutrale impact. Duurzaamheid is bij Saudade een randvoorwaarde in elke stap in de keten, de werkelijke waarde zit in het design en het verhaal. De jury is hier erg van gecharmeerd. Zo zouden meer woonmerken moeten redeneren!

Jury Duurzaam Wonen Awards

De jury van de Duurzaam Wonen Awards bestaat uit:

  • José Molenaar, hoofdredactrice Eigen Huis & Interieur
  • Geert-Jan Smits, mede-eigenaar RSGA Design, oprichter Flinders en Pacha Panels
  • Peter van de Water, meubel- en productontwerper bij Peter van de Water design studio
  • Els Zijlstra, MaterialMatchMaker, oprichter Materia (huidige Material District)

 

Deze prachtige jury heeft op 27 september 32 inzendingen gejureerd. De jury heeft beoordeeld op design, grondstoffen, materialen en halffabricaten, productieproces, arbeidsomstandigheden, levensduurverlenging en verpakking en vervoer.

Waarom de Duurzaam Wonen Awards?

De vt wonen&design beurs organiseert dit jaar voor het eerst de Duurzaam Wonen Awards. Deze awards zijn in het leven geroepen door The Substitute die eveneens de Duurzame Woonroute op deze beurs verzorgt. De awards geven een podium aan duurzame woonoplossingen én zetten duurzame merken nog eens extra in het zonnetje. Per jaar gooien we in Nederland nog 247 miljoen kilo meubels weg. Hiervan wordt nog geen 10% gerecycled. De ‘verborgen impact’, de niet zichtbare impact tijdens het maken en vervoeren van onze meubels is nog vele malen groter. Gelukkig zijn er inmiddels veel goede voorbeelden van duurzaam geproduceerde meubelstukken en is er steeds meer aandacht voor natuurlijke producten en het verlengen van de levensduur.

De vt wonen&design beurs

De vt wonen&design beurs vindt plaats van 4 tot en met 9 oktober in de Expo Greater Amsterdam. Bijna 200 bekende en nieuwe woonbedrijven presenteren met trots hunnieuwste wooncollecties met aan het Nederlandse publiek. Op de beurs vind je het antwoord op al je woonvragen.

 

Beeld: Styling en fotografie door Pure Styling
Merken: Amazona, Forbo, Tierrafino, A lott of space,  Bedaffair, Spoinq, Hemplin, Roos Terra, Saudade, Cor Unum, Ik shop fair