Ben je toe aan een nieuwe duurzame keuken? Misschien kun je de bestaande keuken ook opknappen om hem van een nieuwe look te voorzien en kosten en materialen te besparen. En anders kies je natuurlijk voor de duurzaamste en energiezuinigste materialen en apparaten. 

Keuken opknappen

Het meest duurzame alternatief is natuurlijk om zo lang mogelijk met je bestaande keuken te doen. Dus is de basis goed kies dan voor het verven van je kastdeuren of wrap ze met een interieurfolie van Tripa bijvoorbeeld.  Zo heb je in een handomdraai weer een nieuwe look en kan je keuken nog jaren mee.

Kastdeuren van Koak

Of kies voor nieuwe kastdeuren van Koak. Zo ziet je keuken er weer uit als nieuw en bespaar je jezelf en het milieu een grote verbouwing. De fronten zijn in de eigen meubelmakerij gemaakt van duurzame materialen. Kies bijvoorbeeld voor verschillende eiken keukenfronten, voor bamboe fronten of voor kastdeuren die zijn afgewerkt met gekleurd linoleum.

Koak design

Cây circulair

Toch een hele nieuwe keuken nodig? De keukens van Cây circulair zijn niet alleen mooi, ze worden ook gemaakt van zoveel mogelijk biobased materialen. De kasten worden gemaakt van berkenmultiplex uit Finland. En de deurtjes zijn van gerecycled hout met een biogene lijm. Door het montageproces zijn de keukens makkelijk uit elkaar te halen. Zo kunnen ze keer op keer mee verhuizen. En Cây garandeert de terugname van de keukens via het QR-systeem. Hierdoor kunnen ze materialen hergebruiken. Als hergebruik niet meer mogelijk is, zorgt Cây ervoor dat het materiaal zo hoogwaardig mogelijk wordt gerecycled. Bij Cây heb je ruime keuze uit kleuren voor de deurtjes, diverse materialen voor het aanrecht én is er een breed scala aan duurzame grepen. Zo kun je een duurzaam mogelijke keuze maken, zonder in te leveren op jouw persoonlijke ontwerp.

Makus inductieplaten

Waarom is een inductieplaat eigenlijk altijd glimmend zwart en heeft het niet een patroon of kleur die bij die mooie duurzame keuken past? Met de MAKUS inductieplaat kook je duurzaam én stijlvol. Zo is er een inductieplaat met een subtiele marmerlook, een inductieplaat met een honeycomb-print, een warmroze inductieplaat en terrazzo-inductiekookplaten.

Keuk

Keuk maakt stalen keukens met een modulair ontwerp dat je flexibel kunt aanpassen en uitbreiden. De hele levenscyclus van de keukens van Keuk is duurzaam. Het materiaalgebruik, de productie, het gebruik en na het gebruik. Zo wordt het frame voornamelijk gemaakt van hergebruikt staal en voor het plaatmateriaal wordt OrganicBoard gebruikt wat gemaakt is van snoei- en houtafval en biogene lijm.  Na gebruik halen ze de keuken weer op om deze te recyclen. Keuk is een online merk en werkt alleen met vaste afmetingen. De keukens worden direct geleverd vanuit de eigen werkplaats in Hoogezand (Groningen). De keukens zijn er in het mosterdgeel, groen, wit, zwart en grijs.

Keuk Keuken

The Table

Borden, glazen, tafelkleden en vazen en kaarsen: The Table heeft alles voor op je keukentafel. Bijna alles in de collectie is handgemaakt. Ze gebruiken klei en water voor het servies, gerecycled glas voor de glazen en kannen, biologisch katoen en linnen voor de tafelkleden en servetten, duurzame was van palmpitten (restmateriaal) voor de kaarsen en snel groeiend hogla gras voor de placemats. De grondstoffen worden lokaal gewonnen.

Meer tips

Milieu Centraal heeft nog meer tips voor een duurzame keuken.

De Foto’s zijn afkomstig, en eigendom van Koak, Cây Circulair, Makus, Keuk en The Table.