• Kwaliteit - lange levensduur
  • Bio-based materiaal
  • Lokaal EU
  • Industrieel
  • Design

Story.

  • Story
  • Duurzaamheidsinformatie

Een enkele keer kom je op je levenspad iets tegen dat zo mooi of bijzonder is, dat je er niet omheen wil stappen om je weg te vervolgen. Mij overkwam dat toen ik voor het eerst de grote, solide houten wachtbanken zag op de stations van de subway in NewYork. Zó mooi, zó eenvoudig, strak en doeltreffend.
Toen ik hoorde dat de bank uit de metrostations van New York zou verdwijnen wist ik al snel dat ik hem in Nederland op de markt wilde brengen. Nieuw, en aangepast voor ons klimaat. Ik vroeg en kreeg toestemming van de makers. Daarmee heeft Nederland er een bank bij zoals geen ander, mooi en duurzaam. Een blijvertje.

Producten.

De New York Metrobank grijpt qua ontwerp en materiaal terug op een reeds vijftig jaar in New York bestaand model, waarvan de duurzaamheid onder extreem intensief gebruik is bewezen. Zo kunnen we met bestaande kennis aan de hoogste duurzaamheids- en klimaateisen voldoen. De levensduur van de volledig houten bank is bij binnengebruik zo goed als oneindig, waardoor elk exemplaar als CO2-stofzuiger een bijdrage levert aan het matigen van de klimaatverandering.

Grondstoffen & materialen

Het gebruikte eikenhout wordt verantwoord geproduceerd. Het wordt particulier aangekocht, via kleine bedrijven. In het boomrijke Bosnië is de boomgaard van oudsher een duurzame oudedagsvoorziening. Met de opbrengst van drie bomen kan het gezin, dat vaak uit drie generaties bestaat, de winter door. De jongere generatie zorgt voor steeds nieuwe aanplant en voor het onderhoud van de boomgaard.

Duurzame impact

We grijpen terug op een ambachtelijk fabricageproces waarmee meer dan vijftig jaar geleden werd begonnen. Het maakproces omvat vrijwel alleen eikenhout, natuurlijk materiaal dat waarschijnlijk nooit het afvalstadium zal bereiken: de metrobank is bestand tegen eindeloos gebruik. Daardoor is vervanging nauwelijks nodig. Zou er toch een eind komen aan de levenscyclus van de bank, dan staan kwaliteit en afmetingen van het toegepaste hout alsnog een maximaal hergebruik toe.