• Natuurlijk materiaal
  • Bio-based materiaal
  • Recycled materiaal
  • Modern
  • Industrieel
  • Design

Story.

  • Story
  • Duurzaamheidsinformatie

Lartura is een ontwerpstudio in de Nederlandse designtraditie, gesitueerd in Almere. Lartura ontwerpt, produceert en verkoopt exclusieve designlampen in kleine oplages voor moderne interieurs.

Handwerk
Wat Lartura ontwerpt, is met de hand gemaakt in eigen atelier. Daarbij wordt de footprint van de collectie zo klein mogelijk gehouden. Dat gebeurt door een bewuste materiaalkeuze, zoals het gebruik van bioplastic, gerecycled acrylglas en een uitgekiende productietechniek.

Het creatieve hart van Lartura is Hans Strijbos, oprichter van de studio en designer van de collectie. Hans is beeldend kunstenaar, grafisch- en industrieel ontwerper. Hij werkte als designer voor Bang & Olufsen en als grafisch ontwerper voor grote Nederlandse organisaties.

De ‘taal’ van objecten heeft altijd zijn belangstelling gehad. Hans Strijbos: “Goed design is nooit helemaal af. Kunstzinnige objecten stellen meer vragen dan ze beantwoorden. Er blijft altijd iets over dat we niet begrijpen, maar moeten ondergaan.”

Producten.

Als designer ben ik geïntrigeerd door de footprint van objecten. Niet alleen vanwege de impact die ze hebben op het milieu, maar ook vanwege de (visuele) ervaring die ze ons bieden. De vraag die ik me hierbij stel is: 'Wie willen we zijn temidden van al die verspilling en weggooi cultuur?' Daarom wil ik als designer duurzaam en circulair werken. Zo is het frame van mijn laatste armatuur Ardeo, gemaakt van bioplastic en is de kap van hanglamp VILLA, gemaakt van gerecycled acrylglas.

Grondstoffen & materialen

Sinds kort maak ik voor mijn lampen gebruik van plantaardige polymeren. Hiernaast ben ik onder de indruk van de Acrylglas collectie GreenCast. Een optisch zeer heldere, optisch zuivere, gegoten Acrylglas. Zeer geschikt voor licht armaturen. Bijzonder is dat dit product volledig gemaakt is van reststromen acrylglas, verkrijgbaar in vele kleuren en bovendien zelf ook weer te recyclen is.

Productie, vervoer & verpakking

Bij het designproces hou ik al rekening met verzending. Zo kan kroonluchter Ardeo ingeklapt verzonden worden in een compacte, kartonnen doos, terwijl deze uitgeklapt toch bijna 120cm meet. De dozen waarin ik onze lampen verzend, laat ik op maat maken. Zo compact als mogelijk. De reststromen die ik zelf produceer gaan netjes gescheiden naar het plaatselijke recycle station.

Arbeidsomstandigheden

Wij werken met goed geselecteerde partners die voor ons delen van het productie proces invullen. Ontwerp, testen, werken met bioplastic en assemblage gebeurt in eigen atelier.

Duurzame impact

Lartura ontwerpt circulair met visie op groei, aanpassing, reparatie, verzending, duurzaamheid en recyclebaarheid. Kortom objecten, ontworpen om een leven lang mee te gaan.