• Recycled materiaal
  • Upcycle design
  • Handgemaakt
  • Uniek
  • Maatwerk, elke stijl mogelijk

Story.

  • Story
  • Duurzaamheidsinformatie

Nic&Mic staat voor Nicholas en Michael Ninaber van Eijben. In 2014 is Michael tijdens een stage in Kenia in contact gekomen met de organisatie Ocean Sole. Nicholas, de broer van Michael en co-founder van Nic&Mic, had altijd al een passie voor sociaal ondernemerschap. Geïnspireerd door de missie van Ocean Sole besloten ze Ocean Sole naar een hoger niveau te tillen. Door een succesvolle crowdfunding campagne werden de eerste stappen gemaakt en ontstond Nic&Mic. Inmiddels is Nic&Mic uitgegroeid tot een organisatie met een duurzame en sociale missie. De succesformule waarmee Nic&Mic Ocean Sole in Nederland en daarbuiten op de kaart heeft gezet, past Nic&Mic nu op meerdere organisaties toe. Er zijn mooie samenwerkingen met verschillende organisaties, zoals Ashanti Design en ACT. De missie? Afval opruimen, er iets moois van maken en zorgdragen voor continuïteit van gedegen werkgelegenheid voor de makers. Ofwel: the art of upcycling!

Portfolio.

Giraffe moeder & dochter (4m + 2m)

Deze 2 giraffes hebben we voor Nathan Industries in Zevenaar gemaakt. Hieronder vind je de facts:

Klant: Nathan Group
Locatie: Zevenaar
Jaar: 2020
Formaat: 400cm & 200cm
Aantal slippers gebruikt: 2134 & 645
Kunstenaars: Solomon Muthini, Stephen Muthini and James Malelu

Draak

Deze draak hebben we voor Blue Dragon in ‘s-Hertogenbosch gemaakt. Hieronder vind je de facts:

Klant: Blue Dragon
Locatie: ‘s-Hertogenbosch
Jaar: 2020
Aantal slippers gebruikt: 2950
Hoogte: 215cm
Kunstenaars: David Kaloki & Samwel Musyoki

Grizzly beer

Deze grizzly beer hebben we voor De Beer Accountants & Belastingadviseurs in Tilburg gemaakt voor in hun spiksplinternieuwe pand. Hieronder vind je de facts:

Klant: De Beer Accountants & Belastingadviseurs
Locatie: Tilburg
Jaar: 2021
Aantal slippers gebruikt: 2537
Hoogte: 215cm
Kunstenaars: David Kaloki, Stephen Kameti, Samuel Musyoki

Dromedarissen

Deze 2 dromedarissen hebben we voor chemiebedrijf Sabic in Sittard gemaakt. Hieronder vind je de facts:

Klant: SABIC
Locatie: European Head Office Sittard & Technology center Geleen
Jaar: 2018
Aantal slippers gebruikt: 3168 per dromedaris
Kunstenaars: Raphael Kangu’tu, Francis Ochieng, Munyo Mwangangi, Richard Ochieng, Stephen Mwendwa, Solomon Muthini

De Ocean Sole beelden worden gemaakt van slippers die vaak sterk vervuild zijn. Deze slippers kunnen (vooralsnog) niet hergebruikt of circulair ingezet worden. Het is typisch een materiaal met een "end of life" ontwerp. Met de Ocean Sole kunst creëren we meerwaarde voor de materialen en de makers.

Grondstoffen & materialen

De teenslippers worden verzameld op de stranden of rivierbeddingen door plastic pickers. Zij krijgen betaald per kilo teenslippers. Eenmaal bij de werkplaats van Ocean Sole worden de teenslippers schoongemaakt en gesorteerd op kleur. Vervolgens worden de teenslippers tot grote blokken gelijmd, waaruit het creatieve team van ambachtslieden de mooiste beelden houwt. Bekende dieren van de Afrikaanse savanne komen tot leven uit de teenslippers.

Productie, vervoer & verpakking

De teenslipper beelden worden in Kenia (Nairobi) gemaakt en de Ashanti producten in Zuid-Afrika. Per containerschip komen de items naar Nederland toe, dat is de meest efficiënte en minst milieuvervuilende manier om dergelijke hoeveelheid naar Nederland te krijgen. Eenmaal in Nederland komt er geen plastic aan te pas, alles wordt plastic vrij verpakt en verstuurd.

Arbeidsomstandigheden

De werknemers van Ocean Sole ontvangen een eerlijk loon en werken van 09u tot 17u. Elke dag krijgen zij een warme maaltijd en Ocean Sole voorziet hen van een gezondheidsverzekering, ook worden ze geholpen met het sparen van een stukje van het loon, een buffertje voor later.

Duurzame impact

Meer dan 100 mensen in Afrika hebben een vaste baan door de activiteiten van Nic&Mic. Jaarlijks worden door Ocean Sole 1 miljoen teenslippers geupcycled. Daarnaast verwerkt Ashanti Design ruim 19 miljoen meter gerecycled katoen.