• Upcycle design
  • Lokaal NL
  • Handgemaakt
  • Uniek
  • Maatwerk, elke stijl mogelijk

Story.

  • Story
  • Duurzaamheidsinformatie

PROJECT-81 maakt unieke, handgemaakte en duurzame meubels en interieur items. Hiervoor geven we de voorkeur aan UPCYCLING: we gebruiken oude (eiken)houten meubels en bestaande metalen voorwerpen als basis voor onze ontwerpen. De materialen hoeven dus niet nog een keer gerecycled te worden wat een hoop energie kost. Juist zo behouden we de charmes, de ziel en de imperfecties van de oude producten en passen deze succesvol toe in nieuwe applicaties of in een andere stijlen. Dit gebeurt voornamelijk in eigen ontwerp, waarin voldoende ruimte is voor maatwerk in nauw overleg met de klant.

Naast meubels maken we ook duurzame items met dierbare herinneringen. Denk aan een urn of andere herinnering uit hout en metaal.

En we bieden een service om een uniek (dierbaar/erfstuk) meubelstuk te transformeren naar een nieuwe of vergelijkbare applicatie in een bepaalde stijl, met behoud van karakteristieke element en herinneringen.

Portfolio.

Industriële Tafel

Iedere tafel gemaakt door PROJECT-81 is uniek en heeft een verhaal.

Zo ook deze industriële tafel met een gietijzeren onderstel.
Onze klant was al in het bezit van dit groene machine onderstel en vroeg ons om op basis hiervan een tafel te maken. Na afspraken over de afmetingen en de stijl kregen we de volledige vrijheid om deze tafel te ontwerpen en te bouwen, op basis van gerecycleerde materialen: een oude teaktafel voor het blad en stukken oude CV-leiding en andere gebruikte metalen onderdelen voor het onderstel. Alles werd harmonieus samengevoegd tot deze tafel, die nu staat te pronken in hun interieur.

Tafel transformatie

Deze tafel werd ontworpen en gebouwd met de oude ronde eiken tafel van de klant als basis.

We hebben de oude tafel gedemonteerd, het tafelblad opgewerkt, voorzien van mooie afschuinde kanten en afgewerkt met ultra matte lak. Het onderstel is ontworpen in samenspraak met de klant en gemaakt van oude profielen van de kunststofkozijnen industrie. Het onderstel is voorzien van een robuuste poedercoating, zodat deze nog jaren mee kan.

Memories

PROJECT-81 maakt ook duurzame meubels (transformaties) en items voor nabestaanden.
Zoals deze urn, waarbij de klant graag een houten hart als basis wilde en een plek in de urn waar as zou kunnen worden opgeslagen.
Het hart is gemaakt van eikenhout, afkomstig van een oude tafelpoot. Het metalen onderstel is gemaakt van allerlei gebruikte metalen voorwerpen en uiteindelijk voorzien van een mat zwarte poedercoating. De as kan worden opgeslagen in het cilindervormige deel van het onderstel.

Badmeubel

Maatwerk badmeubels kunnen ook worden gemaakt met behulp van duurzame materialen.
Dit badmeubel werd ontworpen en gebouwd voor een klant waarbij afmetingen een belangrijke rol speelden om uiteindelijk het leidingwerk niet in het zicht te krijgen. Daarnaast moesten er twee grote lades in om voldoende opslag te hebben voor gebruiksartikelen. Het contrast van de zwarte buizen en kranen met het eiken, zorgt voor een stoere, maar warme uitstraling.

Upcycled items

We proberen ook weer creatief te zijn met (onze) afvalstromen.
Hiervoor hebben we een aantal producten ontwikkeld:
– Bloempotten van afgekeurde gasflessen.
– Tapasplanken van oude massieve tafelpoten.
Ieder item is uniek en er komen steeds nieuwe varianten.
Prijzen bloempotten v.a.€50 – €70,- / stuk
Prijzen tapasplanken: v.a.€40 – €65,- / stuk
Maatwerk is mogelijk!

Heel veel oude (massieve) meubels worden weggegooid, terwijl ze nog prima kunnen worden gerecycled en ge-upcycled in unieke duurzame meubels. Hierbij kan een meubel als uitgangssituatie worden genomen voor een transformatie of helemaal worden ontleed tot losse onderdelen voor een nieuw ontwerp. Hiermee voorkomen we dat er nieuwe bomen worden gekapt en dat oude (massieve) meubels worden vernietigd. Daarnaast werken we voornamelijk met metaal vanuit de metaalrecycling. Voor de afwerking maken we een afweging tussen gebruiksgemak, duurzaamheid en robuustheid.

Grondstoffen & materialen

We werken voornamelijk met hout en metaal. Hout komt van oude meubels die vaak op de nominatie staan om te worden weggeworpen. Hierbij streven we erna om zoveel mogelijk hout te hergebruiken, ook vaak in kleine applicaties (bijv. tapasplanken). Metaal komt bij voorkeur van de metaalrecycling. Het aanbod is hierdoor beperkter (het is wat je op dat moment kan vinden), waardoor we soms nieuw metaal aankopen omdat er specifieke afmetingen gewenst zijn vanuit het ontwerp.

Productie, vervoer & verpakking

De productie is in Nederland, Limburg. In de aanschaf van apparatuur gaat de voorkeur naar tweedehands machines. Onze machines lopen op zonne-energie. Omdat wij vaak grote producten maken streven we er naar om de lokale markt te bedienen, hiermee houden we het aantal transportbewegingen laag en kort. Als we een product verpakken, gebruiken we vooral verpakkingsmateriaal dat al aanwezig is vanuit aankopen van onszelf of anderen.

Arbeidsomstandigheden

Alle producten worden lokaal (Nederland) geproduceerd. Dit gebeurt met zorg voor kwaliteit en in een omgeving met oog op veiligheid en gezondheid voor mens en milieu.

Duurzame impact

Door gebruik te maken van hout via oude (eiken) meubels en gerecycled metaal hoeven er geen nieuwe bomen te worden gekapt en er geen nieuw metaal te worden gesmolten. Daarnaast verlagen we de logistieke handelingen. Bij het transformeren van een bestaand meubelstuk voorkomen we een nieuwe aankoop. Daarnaast kunnen onze meubels ook weer bij ons worden ingeleverd, als mensen er vanaf zouden willen.