• Upcycle design
  • Lokaal NL
  • Kwaliteit
  • Landelijk
  • Industrieel

Story.

  • Story
  • Duurzaamheidsinformatie

PROJECT-81 maakt unieke, handgemaakte en duurzame meubels en interieur items. Hiervoor geven we de voorkeur aan UPCYCLING: we gebruiken oude (eiken)houten meubels en metaal vanuit hun bestaande verschijningsvorm als basis voor onze ontwerpen. Juist zo behouden we de charmes, de ziel en de imperfecties van de oude producten en passen deze succesvol toe in nieuwe applicaties of in een andere stijlen. Dit gebeurt voornamelijk in eigen ontwerp, waarin voldoende ruimte is voor maatwerk in nauw overleg met de klant.

Naast meubels maken we ook duurzame items met dierbare herinneringen. Denk aan een urn of andere herinnering uit hout en metaal.
En we bieden een service om een uniek (dierbaar/erfstuk) meubelstuk te transformeren naar een nieuwe of vergelijkbare applicatie in een bepaalde stijl, met behoud van karakteristieke element en herinneringen.

Instagram.

@project81.evdg

Heel veel oude (massieve) meubels worden weggegooid, terwijl ze nog prima kunnen worden gerecycled en ge-upcycled in unieke duurzame meubels. Hierbij kan een meubel als uitgangssituatie worden genomen voor een transformatie of helemaal worden ontleed tot losse onderdelen voor een nieuw ontwerp. Hiermee voorkomen we dat er nieuwe bomen worden gekapt en dat oude (massieve) meubels worden vernietigd. Daarnaast werken we voornamelijk met metaal vanuit de metaalrecycling. Voor de afwerking maken we een afweging tussen gebruiksgemak, duurzaamheid en robuustheid.

Grondstoffen & materialen

We werken voornamelijk met hout en metaal. Hout komt van oude meubels die vaak op de nominatie staan om te worden weggeworpen. Hierbij streven we erna om zoveel mogelijk hout te hergebruiken, ook vaak in kleine applicaties (bijv. tapasplanken). Metaal komt bij voorkeur van de metaalrecycling. Het aanbod is hierdoor beperkter (het is wat je op dat moment kan vinden), waardoor we soms nieuw metaal aankopen omdat er specifieke afmetingen gewenst zijn vanuit het ontwerp.

Productie, vervoer & verpakking

De productie is in Nederland, Limburg. In de aanschaf van apparatuur gaat de voorkeur naar tweedehands machines. Onze machines lopen op zonne-energie. Omdat wij vaak grote producten maken streven we er naar om de lokale markt te bedienen, hiermee houden we het aantal transportbewegingen laag en kort. Als we een product verpakken, gebruiken we vooral verpakkingsmateriaal dat al aanwezig is vanuit aankopen van onszelf of anderen.

Arbeidsomstandigheden

Alle producten worden lokaal (Nederland) geproduceerd. Dit gebeurt met zorg voor kwaliteit en in een omgeving met oog op veiligheid en gezondheid voor mens en milieu.

Duurzame impact

Door gebruik te maken van hout via oude (eiken) meubels en gerecycled metaal hoeven er geen nieuwe bomen te worden gekapt en er geen nieuw metaal te worden gesmolten. Daarnaast verlagen we de logistieke handelingen. Bij het transformeren van een bestaand meubelstuk voorkomen we een nieuwe aankoop. Daarnaast kunnen onze meubels ook weer bij ons worden ingeleverd, als mensen er vanaf zouden willen.