• Bio-based materiaal
 • Circulair
 • Upcycle design
 • Social design
 • Design
 • Uniek

Story.

 • Story
 • Duurzaamheidsinformatie

Adopteer een wees of, beter nog, een hele familie.

Door Louise Cohen

Zolang ik me kan herinneren voelt het goed om spullen tot het uiterste te benutten. Kleren draagt ik tot ze uit elkaar vallen, het laatste snippertje gaat bij het oud papier en voor verweesde zaken, zoals een enkele stoel, zoek ik een nieuw, liefdevol thuis. Begin 2000 zag ik aankomen dat op enig moment kringloopwinkels zouden omkomen in alle welvaartsresten die ze nergens meer zouden kunnen kwijtraken.

Dat moment is nu gekomen. Gelukkig was ik er op voorbereid en was ik al aan de slag gegaan met dit weeshuis van enkelingen en incomplete sets in samenwerking met een netwerk van kringloopwinkels. Ons gezamenlijke ideaal/doel is om te voorkomen dat degelijke spullen afval worden.

Mijn duurzame designconcept maakt van al die weesjes een kleurfamilie, zodat ze samen een eenheid vormen. Deze kleurfamilie verbindt op bijna menselijke wijze stoelen en tafels en kasten. En net als bij een tafel vol familie: iedereen hoort er bij. Een enkele tafel of stoel wordt zo een individu en elke samengestelde kast krijgt een eigen karakter. Daarom heeft elke kleur uit een familie ook een eigen voornaam. Alles bij elkaar maakt het van afdankers weer hebbedingen.

Sociaal maatschappelijke én lokaal produceren

Inmiddels werken er meer dan 50 mensen met de ‘weesjes’ en worden er elke week ongeveer 4 nieuwe families gemaakt. Kleurfamilies worden pas bij elkaar gezocht als er een opdracht is. Zo worden bruikbare spullen gered en zijn er tientallen mensen zinvol aan het werk op de eigen inclusieve, circulaire werkplaatsen in de kringloopwinkels. Zij (re)integreren, studeren of hebben een dagbesteding in 3 werkplaatsen, waar hun creativiteit wordt ingezet en gevoed. THE UPCYCLE COLLECTION is inmiddels zo succesvol dat er plannen zijn om een aantal nieuwe werkplaatsen te openen.

Inmiddels hebben we al meer dan 15.000 kilo afval = 15.000 kilo CO2 bespaard en ruim duizend weesjes een nieuw thuis gegeven. En het mooiste is, iedereen wordt er vrolijk van en ik ook! Dat had ik nooit kunnen dromen. Het is een win-win-win-win.

Je kunt heel ingewikkeld doen over duurzaamheid. Ik ga simpelweg uit van wat je kunt maken van wat er al is met gebruik van zo min mogelijk middelen en energie, waardoor mensen er heel anders naar gaan kijken.

Louise Cohen is als polyvalent designer al tientallen jaren maatschappelijk verantwoord aan het ondernemen (MVO). Zij verleidt tot meer duurzaamheid door haar ontwerpen gewoon woest aantrekkelijk te maken.

Specificaties:
• Kleur: Marga
• Hoogwaardige biobased watergedragen krasvaste lak
• UV en urine bestendige project bekleding?
• Gemiddeld 7 kilo CO2 aan afval bespaard
• Set kan oneindig bijgekocht en uitgebreid worden
• Met liefde, aandacht en zorg gemaakt
• Oplage: 1

Producten.

 • Handgeschilderde houten stoel

  €99,- inclusief b.t.w.

  Deze stoel is met liefde en aandacht geschilderd met een krasvaste project lak die voor design meubelen wordt gebruikt. Niet alleen op waterbasis, maar ook biobased! Dat betekent dat er voor de basis van de verf gerecyclede houten pallets gebruikt worden.
  Een goed geverfde stoel vraagt ongeveer gemiddeld 4 uren tijd en ruim een halve liter lak. En sommige kleuren en stoelen soms wel 6 uur... De stoelen zijn in één van de 10 kleurfamilies te bestellen. Bekijk product

 • Naturel houten stoel met bekleding

  €79,- inclusief b.t.w.

  Er komt een rijkdom aan verschillende kleuren hout en vormen stoelen binnen. Met een strakke, frisse nieuwe bekleding vormen ze samen weer een nieuw geheel. En er is voor iedereen een stoel die letterlijk en figuurlijk bij iemand past.
  Elke kleurfamilie heeft 12 kleuren kunstleder en het voldoet aan de hoogste kwaliteit eisen voor interieur projecten. In een serie stoelen worden zoveel mogelijk kleuren uit één van de 10 kleurfamilies gebruikt. Bekijk product

 • Combi kastjes

  €249,- inclusief b.t.w.

  Deze voorbeelden van handige kastjes zijn samengesteld uit drie overbodig geworden exemplaren. Ze worden met de hand geschilderd in een speciale biobased krasvaste project lak op waterbasis. Elk kastje is ongeveer 95 cm hoog met in ieder geval een deurtje en een laatje. Je kunt er ook altijd wat opleggen of zetten. Geen wonder dat het al dienst doet in ontvangstruimtes en overal waar het verder handig is. Er staan er zelfs al tien in de collegezalen van de Frisian Campus. De combinatie van de 3 verschilende kleuren kastjes komt altijd uit één van de 10 kleurfamilies. Bekijk product

 • Beklede handgeschilderde stoel

  €129,- inclusief b.t.w.

  Met dezelfde liefde en aandacht geschilderd als een houten stoel, maar dan met comfortabele bekleding die in kleur bijna niet van de lak te onderscheiden is. De mensen in het maakteam leren zo, naast schilderen en andere vaardigheden, ook bekleden. Dit gebeurt met kunstleder wat aan de hoge kwaliteitseisen voor interieur projecten en de zorg voldoet. En natuurlijk in elk van de 10 kleurfamilie te bestellen. Bekijk product

 • Siamese tweeling tafel, per 50 cm

  €100,- per 50 cm lengte inclusief b.t.w.

  Wat doe je als de meeste tafels niet meer gewenst zijn omdat tafels steeds langer zijn geworden? Dan voeg je er twee samen als een Siamese tweeling! Natuurlijk wel met behoud van eigenheid, dus ze blijven elk op eigen benen staan. Zo ontstaan er als vanzelf tafels van de gewenste lengte. Je kunt vanaf 2.00 meter tot 3.50 meter lengte bestellen. We rekenen per 50 cm, maar je kunt zelf helemaal de maat bepalen. Komt eventueel in twee delen, dus makkelijk overal te plaatsen. Bekijk product

 • Kamerhoge kast full color, per 50 cm

  €350,- per 0.50cm breedte inclusief b.t.w.

  Deze kasten zijn niet te koop, maar je eigen unieke exemplaar is wel te bestellen! Dit designconcept wordt per halve strekkende meter gemaakt in een hoogte van ongeveer 2.50 meter en we rekenen per halve meter breedte vanaf 10 cm.
  Een samengestelde kast wordt niet eerder in de verf gezet voordat designer Louise Cohen het ontwerp heeft bekeken en goedgekeurd. Pas daarna wordt de binnen- en buitenkant handgeschilderd in één dan de 10 kleurfamilie met biobased krasvaste, UV bestendige watergedragen project lak. Bekijk product

 • Tafel met broekje, rechthoekig of rond

  €149,- inclusief b.t.w.

  Een tafel uit THE UPCYCLE COLLECTION is altijd een one-of-a-kind volgens hetzelfde designrecept. Deze voorbeelden van tafels hebben een broekje aan. Geef aan of je een rechthoekige of een ronde tafel wilt en welke kleurfamilie of kleur. De tafels zijn ongeveer 1.20 meter lang en 80 centimeter breed. Er is ook een versie met sokjes. Bekijk product

 • Tafel met sokjes, rond of rechthoekig

  €149,- inclusief b.t.w.

  Een tafel uit THE UPCYCLE COLLECTION is altijd een one-of-a-kind volgens hetzelfde designrecept. Deze voorbeelden van tafels hebben sokjes of zeg maar kniekousen aan. Geef aan of je een rechthoekige of een ronde tafel wilt en welke kleurfamilie of kleur. De tafels zijn ongeveer 1.20 meter lang en 80 centimeter breed. Er is ook een versie met een broekje aan. Bekijk product

THE UPCYCLE COLLECTION genereert op alle fronten winst voor mens en milieu. Want elke kilo gered afval = 1 kilo CO2 minder. Bovendien zijn alle items uit de collectie onderling te combineren. Alles past bij elkaar en straalt hetzelfde gevoel uit. Hierdoor kunnen individuele stukken eenvoudig bijgekocht worden. Erg handig, want zo wordt voor altijd voorkomen dat er incomplete sets ontstaan. Door onze bijzondere manier van produceren gaan we van supply chain naar supply circle.

Grondstoffen & materialen

Het overschot van ingebrachte goederen bij een kringloopwinkel wordt direct doorgegeven aan de eigen circulaire werkplaats. We gebruiken nauwelijks nieuwe materialen, behalve een hoogwaardige biobased watergedragen krasvaste lak en bekleding die gecertificeerd is voor openbare gebouwen en de zorg. Hierdoor is THE UPCYCLE COLLECTION geschikt voor de zakelijke markt.

Productie, vervoer & verpakking

De aanvoer van materialen komt mee met wat er bij een kringloopwinkel wordt ingebracht. Deze materialen worden op dezelfde locatie in de eigen circulaire werkplaats verwerkt. Door een netwerk op te zetten door heel Nederland zullen we op termijn lokaal kunnen verwerken en leveren. Als een opdracht klaar is kan die zelf afgehaald worden of met het kringloopbusje worden bezorgd. Inmiddels zijn er werkplaatsen in Utrecht, Friesland en Limburg.

Arbeidsomstandigheden

Minstens zo belangrijk is de winst voor de mens. De samenwerking met het netwerk van kringloopwinkels kenmerkt zich door het sociale karakter van de werkplaatsen. De kleurfamilies worden met veel aandacht en plezier gemaakt door mensen die op een prettige manier kunnen herintreden of die een vaste plek hebben in het maakteam. Ook zijn er werkervarings- en leerplekken. Iedereen kan instromen, tot zijn/haar recht komen en zich persoonlijk ontwikkelen in één van de circulaire werkplaatsen.

Duurzame impact

Op een vernieuwende en inclusieve manier produceren leergierige statushouders & studenten, enthousiaste tijdelijke krachten die herintreden én krachtige kwetsbare mensen deze collectie in een circulaire werkplaats. Zo wordt niet alleen een enorme bult spullen gered van de afvalberg, het draagt ook bij aan een inclusieve samenleving en helpt mensen op weg naar werk.