Het lesprogramma van ‘(IN)Richting Duurzaam’.

Dit leer je tijdens de modules en live trainingsdagen: 

Module 1: Slow down Fast Furniture.

Met de nieuwe wetten en regels wil de EU Fast Furniture flink afremmen. En terecht. Het heeft namelijk een enorme negatieve impact op het milieu. Bovendien worden consumenten steeds duurzamer en laten ze Fast Furniture vaker links liggen. In deze module gaan we in op de (verborgen) impact van Fast Furniture. En we laten zien waarom het verstandig is om meteen te beginnen met de duurzame transitie. Zodat je bedrijf klaar is voor de nieuwe wetten, de veranderende consument én  een veranderende wereld.

 

Module 2: Wet- en regelgeving.

In deze module gaan we dieper in op de nieuwe wetten en regels. Zowel op nationaal als internationaal niveau. We gaan je precies vertellen wat de nieuwe regelgeving betekent voor de meubel- en interieurbranche.

 

Module 3: Van grondstof tot gebruik.

Dat Fast Furniture schadelijk is voor het milieu is wel bekend. En maar liefst 80% van die impact ligt verborgen in het productieproces. Met de nieuwe wetgeving moet je precies weten hoe het zit met je productieketen. Je bent verplicht om transparant te zijn en om te rapporteren over de impact in jouw keten. In deze module brengen wij de belangrijkste risico’s voor je productieketen in kaart.

 

Live Trainingsdag 1: Waar zit jouw (verborgen) impact?

Op deze dag brengen we je productieketen in kaart. Je weet dan precies waar jouw grootste impact zit. En je weet precies waar je als eerste mee aan de slag moet om de impact in jouw keten effectief te verlagen. Zodat je straks voldoet aan de nieuwe wet- en regelgeving. 

 

Module 4: Materialen en de duurzame alternatieven.

In deze module nemen we je mee langs de meest voorkomende materialen in de meubelbranche. We vertellen je alles over de impact van het materiaal. En we laten je kennismaken met duurzame alternatieven.

 

Module 5: Circulaire ontwerpprincipes.

Je kunt je impact verlagen door te kiezen voor andere materialen of productielocaties dichter bij huis. Maar ook door op een andere manier te ontwerpen kun je een enorme winst behalen. Door slim  ontwerp kun je ervoor zorgen dat consumenten veel langer van hun meubels genieten. En door te ontwerpen met circulaire processen in het achterhoofd kun je de afvalberg verkleinen. 

 

Module 6: Circulaire businessmodellen.

Na de duurzame transitie zal de meubel- en interieurbranche er totaal anders uitzien. Dat vraagt om nieuwe – duurzame – businessmodellen. Strategieën die passen binnen de circulaire economie. En die garant staan voor een gezonde business case. In deze module geven we je inzicht in deze nieuwe duurzame businessmodellen 

 

Live Trainingsdag 2: Hoe verlaag ik mijn impact?

Deze dag laten we zien aan welke knoppen je kunt draaien om de impact van jouw bedrijf te verkleinen. Zo gaan we aan de slag met het bouwen van een ‘Materialenbibliotheek’; een overzicht van ‘slechte’ materialen en duurzame alternatieven. Verder bepalen we die dag welke ontwerp- en business strategieën goed passen bij jouw organisatie.

 

Module 7: De routekaart naar duurzaam succes.

Nu we weten waar de grootste impact zit en hoe we deze kunnen verlagen, is het tijd om aan de slag te gaan. In deze module vertaal je de inzichten van voorgaande modules naar een duidelijke strategie met KPI’s en een helder actieplan. Dat worden namelijk de bouwstenen van je duurzame actieplan.

 

Module 8: Win met jullie duurzame verhaal.

Tijd om je nieuwe koers te vertalen naar je organisatie en naar je klanten. Wat wordt je nieuwe propositie? Hoe ga je het verhaal van jullie duurzame transitie vertellen? 

 

Live Trainingsdag 3: Tijd voor duurzame acties en een goed verhaal.

Tijdens deze dag maken we de routekaart naar duurzaam succes. Deze routekaart hebben jullie in module 7 thuis al voorbereid. Alle kennis en inzichten uit de voorgaande modules gebruiken we om een helder plan van aanpak te maken. En je leert hoe je je duurzame verhaal kunt vertellen. Aan je leveranciers, je klanten en je medewerkers.

Los of met je bedrijf?

Een transitie doe je altijd samen, daarom is met meer mensen van je bedrijf deelnemen slim. Je kunt in dat geval ook de incompany training bij jullie op locatie overwegen en zo kosten uitsparen voor locatie en catering. Vanaf 10 deelnemers kunnen we dit samen met jou organiseren.