Hjemme betekend Thuis.

En voor iedereen betekent dat wat anders. Grappig dat toch veel interieurs op elkaar lijken.

Onderzoek wijst juist uit dat een fijn, passend interieur bijdraagt aan persoonlijk levensgeluk. Thuis is daar waar je komt na een dag hard werken, een plek waar je de rust vindt om jezelf weer op te laden en de buitenwereld even daar te laten….

Eigen huis als proeftuin.

Samen met echtgenoot Sven, die docent meubelmaker is, hun 4 kinderen en 2 stabij’s woont Karen in een 2 onder 1 kapper in het groene Dalfsen. Ze merkt dat haar omgeving nog niet volop bezig is met duurzaamheid. Ja, in de nieuwbouw moet er voldaan doen aan alle nieuwe duurzaamheidseisen zoals zonnepanelen, warmtepomp, geen gas etc. Maar dat wordt nog maar mondjesmaat doorgetrokken naar het interieur. Zonde!

In huize HjemmeBY past interieurvormgever Karen Verhoeven daarom zelf het nodige toe. Karen werkt met de door ons ontwikkelde SUB (Save, Use, Buy) methode, waarin upcyclen en re-use van materialen en vintage de hoofdrol hebben.

In contact met haar klanten merkt zij dat putten uit eigen ervaring een goede bron is om hen te informeren over het toepassen van de SUB methode en te kiezen voor duurzame oplossingen voor hun nieuwe inrichting.

Neem de tijd.

Een interieur hoeft niet in 1 keer af. De mooiste interieurs zijn vaak niet in z’n geheel bedacht, maar juist door de jaren heen zo gegroeid. Doordat je de tijd neemt, rustig nadenkt over wat je dierbaar is en wat je graag terugziet in je inrichting en je hierbij niet laat leiden door de trend van het moment komt je persoonlijke plek tot leven.

Thuis is een verzameling van spullen met een verhaal.

Een kast die gevonden werd bij een afgelegen brocante en hoe die vastgeknoopt boven op de vouwwagen met ons mee naar huis is gegaan. (SAVE)

Uren speuren op marktplaats naar de perfecte oude deuren voor een zelfontworpen kastenwand die Sven eigenhandig vervaardigd heeft. (RE-USE)

Of de zoektocht naar de juiste bank en deze, na een jaar kijken en proberen van legio banken, uiteindelijk toch kopen bij de Ikea, máár zeker wetende dat dit een blijvertje is en je deze overal in het huis neer kan zetten vanwege de modulaire opties en het feit dat je ter zijner tijd bijvoorbeeld een linnenhoes kunt aanschaffen voor een andere look. (BUYconscious)

Dit soort verhalen geven een interieur zijn authenticiteit.

SUB methode toepassen

Door steeds te blijven benoemen dat duurzaamheid toepassen super simpel is, ziet Karen dat het informeren van haar klanten en omgeving goed werkt. Langzaam zien we de beweging gelukkig ook binnen de interieurbranche steeds meer naar voren komen. Het zoeken en vinden van duurzame materialen, meubels en sfeermakers wordt daardoor een stuk makkelijker.

Maar blijf kritisch en stel vragen over o.a. het productieproces (is het duurzaam gemaakt), waar het is vervaardigd (komt het niet van de andere kant van de wereld ivm de CO2 uitstoot bij het vervoer), circulariteit (kan het opnieuw gebruikt worden en/of veilig gerecycled worden).

Sfeer komt altijd vanuit de basis. Als die staat kun je nog vele jaren alle kanten op zonder dat je die hoeft te wijzigen. Ook hier kun je kiezen voor duurzame, circulaire en lokaal geproduceerde materialen.

Bij Sven en Karen zie je bijvoorbeeld in de keuken de toepassing van wandtegeltjes die via Marktplaats gered werden van de stort. (SAVE). De verf is lokaal en duurzaam geproduceerd (De Vestingh) (BUY) en de planken zijn restanten multiplex uit de bouw met oude plankdragers die Sven’s vader nog had liggen (RE-USE).

Karen kijkt altijd eerst wat er vanuit het oude interieur binnen een interieurontwerp past. En dat is veel meer dan je vooraf denkt! Bijvoorbeeld een kast die je niet terug wilt zien in de woonkamer kan met een lik verf prachtig staan op een kinderkamer. Upcyclen en re-use zijn hierbij keywoorden.

Net zo lang doorgaan tot het klopt

Puzzel net zo lang tot het uiteindelijke beeld een geheel vormt, alles in balans. Bij Sven en Karen is het uitgangspunt een warm resultaat met contrasten. Sommige aanwezig en groots, sommige subtiel en klein.

Keuzes, keuzes, keuzes….

Ondanks dat je zelf vaak wel weet wat je wel en niet mooi vindt, kan het maken van de juiste keuzes je doen gillen. Realiseer: er zijn zo ontzettend veel meer opties om uit te kiezen dan wat we zien in de woonbladen en op tv!

Als je zelf niet kan klussen zijn er altijd goede vakmensen die ondersteuning kunnen bieden. En om keuzestress te reduceren kan een interieurvormgever je voorzien van een creatief interieurontwerp met allerlei tips en tricks om het net zo duurzaam te doen en, vergeet vooral niet, het budget op een goede manier te verdelen.

Hoe meer je hierbij stil staat, hoe authentieker een interieur wordt. En dus steeds meer jou Hjemme.

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, Studio HjemmeBY.