Studio M74 heeft de opdracht gekregen het interieurplan van de nieuwe locatie van Aeres Hogeschool Almere vorm te geven. Het pand kenmerkt zich door duurzame oplossingen en daarbij past een duurzaam interieurontwerp. Mascha Langevoort, eigenaar van Studio M74, begeleidt ook het project in communicatie met de gebruikers en de leveranciers.

Bijzondere opdracht

‘Het is natuurlijk geweldig wanneer je gevraagd wordt voor zo’n grote opdracht! Alle facetten van interieurontwerp en projectbegeleiding komen voorbij. Zowel in communicatie naar de toekomstige gebruikers als naar de leveranciers waar we mee werken. Dit soort opdrachten komen nog niet zo vaak voor. Ik ga dan ook mijn uiterste best doen om een prachtig passend interieur op te leveren’, reageert Mascha.

Aeres Hogeschool Almere bouwt een nieuwe locatie op het terrein van de Floriade in Almere. Duurzaamheid, circulariteit, zelfvoorzienende oplossingen en planten in, rond en op het gebouw kenmerken het nieuwe pand. Studio M74 is gevraagd om de doorvertaling te maken van het ontwerp van de architect naar het interieur. Hierin worden de identiteit van de school, de nieuwe onderwijsvisie en de gebruikerswensen samengebracht. Mascha: ‘Om het welzijn van de eindgebruiker mee te nemen, heeft een projectgroep van gebruikers meegedacht over de wensen en behoeften voor de verschillende ruimten. Daarnaast is interne communicatie in de opdracht meegenomen’. Mascha is ook de contactpersoon richting leveranciers zodat de invulling van het interieurplan goed bewaakt wordt.

Materialen moodboard Studio M74

‘Wat zijn we blij dat we Mascha hebben gevraagd!’

Vanuit het Programma van Eisen is een concept ontwikkeld wat aansluit bij de visie van de school. Vervolgens is een passend kleur- en materialenplan, een lichtplan, beplantingsplan en een meubelplan gemaakt. Goed luisteren en actief meedenken zorgde ervoor dat de directeur van Aeres Hogeschool bij de presentatie verkondigde: ‘Wat zijn we blij dat we Mascha hebben gevraagd!’

Personeelsruimte Adres Hogeschool Almere Sketch

Groene flow

Vanuit de rustige industriële basis en de natuurlijke kleuren en materialen van de architect is het interieurplan ontwikkeld. De wens van Aeres Hogeschool Almere was dat elke etage een eigen accentkleur zou krijgen, zonder dat het uit de toon zou vallen. Per etage is daarom een kleurpalet uitgewerkt, waarbij van onder tot boven de rustige basis is blijven staan en kleuraccenten zijn toegevoegd in het meubilair.

Om de openheid en de flow van het gebouw te behouden heeft Mascha gekozen voor rondere, organische vormen in de uitvoering. Ook textuur is belangrijk als een tegenhanger van de harde en gladde basis. Daarnaast werkt het toevoegen van textuur ook goed voor de akoestiek. Voor de materialen is uitgegaan van duurzame en natuurlijke materialen. Denk daarbij in de openbare ruimtes aan ronde, houten tafels (nieuw, maar ook refurbished), zitkussens op de tribunetrap in de vorm van stenen (van oude tentdoeken), stoelzittingen van vilt, gerecycled plastic en hennep.

In de lokalen is de opstelling bijzonder omdat de standaard busopstelling is losgelaten. In plaats daarvan staat de ronde vorm nu in de meeste lokalen centraal. De verhouding van meubilair in de lokalen is ongeveer een derde nieuw, een derde bestaand en een derde refurbished. ‘Hierdoor ontstaat een mooie balans van oud en nieuw. Dit geeft elk lokaal persoonlijkheid’ aldus Mascha. Groen is goed voor het welzijn van de docenten en studenten. Hier doet Aeres Hogeschool overigens ook zelf onderzoek naar. Groen is daarom niet te missen in het nieuwe gebouw. De architect had in de basis al levende groenwanden bedacht en Mascha heeft samen met de projectgroep de natuurfotografie voor op de wanden uitgekozen. Daarnaast heeft zij een voorstel gedaan voor het ontwerp van greendividers.

Studio M 74 Aeres Hogeschool Almere Planten
Studio M 74 Aeres Hogeschool Almere Dakterras

Betrokken gebruikers, minders stress

Studio M74 ontwerpt voor de toekomstige gebruikers, die niet direct betrokken zijn bij de nieuwbouw. Met vlogs en interne nieuwsberichten neemt ze de docenten, studenten en andere gebruikers mee in de ontwikkeling van hun nieuwe werkplek. Mascha: ‘Communicatie verhoogt de betrokkenheid bij de nieuwe locatie, maar vermindert ook stress die gebruikers soms ondervinden bij het veranderen van hun vertrouwde omgeving’.

Studio M 74 Aeres Hogeschool Almere Doorkijk

Uitdagend door de verschillende materialen

Inmiddels is het nieuwe gebouw af en op het moment van schrijven wordt de laatste hand gelegd aan de inrichting. Bekijk hier drone beelden. Mascha: ‘Het gebouw is werkelijk nog mooier dan ik had gedacht! En wat past alles goed bij elkaar! Het is natuurlijk best een uitdaging om nieuw, met bestaand en refurbished samen tot een geheel te maken. Maar het is zo goed gelukt en het voelt warm en betrokken, creatief en uitdagend. Juist door de combinatie van de verschillende materialen’.

Het nieuwe gebouw van Aeres Hogeschool Almere wordt in september 2021 in gebruik genomen.

Duurzaam werken, leren of wonen, Studio M74 kan jou helpen.

Wil je weten hoe? Kijk dan op Mascha’s profielpagina.

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, BDG architecten Zwolle en Studio M74.