Voor een duurzame vloer betaal je niet alleen minder, jouw ecologische voetstap wordt bovendien groener. Wij spraken met PUUR! & Duurzaam om te achterhalen hoe dat zit.

Dat duurzaamheid inmiddels een begrip is, dat is voor de meeste onder ons geen nieuws. Steeds meer bedrijven spelen in op de duurzame trends en ontwikkelingen. PUUR! & Duurzaam bestaat nu net iets meer dan een 1 jaar. Het initiatief om vloeren te verduurzamen is ontstaan vanuit de klantvraag. “Zij kregen namelijk steeds vaker de vraag: ‘Dat moet toch anders kunnen?’ Daar wilden ze iets mee gaan doen!”

Duurzaam ondernemen is durven veranderen

Hoever de ontwikkelingen al waren in de vloerenbranche wisten ze bij PUUR & duurzaam op dat moment niet. Tijdens hun zoektocht kwamen ze in contact kwamen met een Duitse, vooruitstrevende onderneming. Dit bedrijf reduceert koolstofmonoxide en hergebruikt de stoffen die overblijven bij dit proces. Deze duurzame manier van produceren maakte het mogelijk om hun productieproces totaal om te gooien en een duurzame vloer te creëren. 

Een belangrijk uitgangspunt in het ontwikkelproces was kwaliteit. Het verduurzamen van het productproces mocht dus niet lijden tot kwaliteitsverlies. De vloer moest zich goed houden. Bovendien moesten de vloeren geschikt zijn voor woningen, schuren, voldoen aan verschillende milieueisen en ook nog eens betaalbaar zijn. Na een uitgebreide testfase, veel klantgesprekken en productinnovaties in samenwerking met diverse leveranciers zijn er ontzettend gave producten gerealiseerd die voldoen aan de hedendaagse normen en een zeer innovatief karakter hebben.

“Een duurzame woning begint met een duurzame vloer”

PUUR! & Duurzaam duurzame gietvloer
PUUR! & Duurzaam Showroom in Veenendaa

Waarom je minder betaalt voor een duurzame gietvloer

Vaak zijn duurzame producten aanzienlijk duurder dan niet-duurzame producten. Dit heeft meestal te maken met de schaalbaarheid van deze producten. Het leuke van de duurzame gietvloeren van PUUR! & Duurzaam is dat ze goedkoper zijn dan hun traditionele gietvloer. Dit heeft te maken met de samenstelling van materialen; water en as. De assen ontstaan bij het reduceren van het koolstofmonoxide en het water komt gewoon uit de kraan!

Ons product, jouw vloer

Het populairste product van PUUR! & Duurzaam is de duurzame gietvloer. Deze gietvloer is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Die kleuren ontstaan door verschillende duurzame pigmenten. De vloer wordt met een silicaat gebonden product afgewerkt, dit zorgt ervoor dat de vloer bestand is tegen wijn, koffie, olijfolie en andere producten. 

Het duurzame PVC, dat eigenlijk geen PVC is, wordt veel gebruikt bij projecten. Dit gaat vaak in combinatie met duurzaam marmoleum en tapijt. Deze vloeren zijn gemaakt van gerecyclede vloeren in combinatie met rietsuiker en natuurlijke oliën.

PUUR! & Duurzaam Projectvloeren

De toekomst 

Het is belangrijk om als bedrijf transparant te zijn over de stappen die zijn gemaakt en de stappen die nog gemaakt kunnen worden. Als vloerenbedrijf weet PUUR! & Duurzaam welke grondstoffen er worden gebruikt bij het maken van traditionele vloeren. Zij weten ook dat deze grondstoffen over 20 jaar niet meer beschikbaar zijn. Er valt op veel vlakken nog te verbeteren zoals op transportgebied, energiegebied en watergebruik. Een van de redenen waarom het bedrijf zich bij The Substitute  heeft aangesloten is dan ook om van andere bedrijven te leren. 

Voor meer informatie over de duurzame vloeren van PUUR! & Duurzaam kun je een kijkje nemen op hun profielpagina. 

Fotocredits:  De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, PUUR! & Duurzaam.