Ernst de Nobel, oprichter van Ecocoatings, durft iedereen in Nederland met een gerust hart duurzame verf voor elke verfklus aan te raden. Hij werkt hier al jarenlang mee en verkoopt inmiddels alweer meer dan 4 jaar een hele rits supermooie verfmerken. Merken die allemaal op hun eigen wijze een visie hebben op duurzaamheid. Wij gingen met hem in gesprek over duurzame verf. 

De wijde wereld in steppen

“Het schijnt dat ik als klein jongetje, nadat ik een step had gekregen, meer dan een half jaar naast het stepje heb gelopen. Iedereen die me vroeg of hij/zij me kon helpen wees ik af. Net zo lang tot ik er zelf aan toe was om op te stappen en de wijde wereld in te steppen” vertelt Ernst. “Soms werkt die eigenwijsheid tegen me, maar vaak heeft mijn eigenwijsheid me ook geholpen in het leven. Bijvoorbeeld toen ik besloot om niet meer met fossiele verf te werken maar voortaan alleen nog  biobased en natuurlijke producten te gebruiken. Het resultaat voor de klant is minstens zo mooi, terwijl het resultaat voor de planeet véél beter is.”

Groene verf in alle kleuren

‘Groene verf in alle kleuren’ is het motto van Ecocoatings. Met biobased verf geef je de meubels van je kinderen de mooiste kleuren. Met verf van natuurlijke producten laat je je woonkamer weer stralen als je een muur een nieuwe kleur geeft. En ook de buitenboel kan er weer een paar jaar tegenaan met de olie of beits uit het duurzame assortiment van Ecocoatings. 

 

“Het resultaat voor de klant is minstens zo mooi, terwijl het resultaat voor de planeet véél beter is”

Duurzame, milieuvriendelijke(re) verf

Een aantal jaar geleden begon Ernst zich te beseffen dat als je je interieur aanpakt, je vooral kunt kiezen uit fossiele en volledig synthetische producten. Hij besefte zich dat dat helemaal niet gezond was. Niet gezond voor jezelf, niet gezond voor de interieurdesigner of schilder en zeker niet gezond voor het milieu. 

Jarenlang beweerden mensen in de branche dat de milieuvriendelijkere varianten slecht van kwaliteit zouden zijn. Want, zo was (en is) het verhaal, het droogt slecht en het dekt niet. Ernst vindt het jammer dat er nog steeds mensen zijn die die drogredenen geloven en niet kijken naar wat er wél kan.

Zijn ervaring na jarenlang werken met duurzame verf geeft een heel ander beeld en kent vele positieve eigenschappen:

 • Schrobvastheid
 • Kleurechtheid
 • Goede dekking (dekkingsklasse 1)
 • Damp-openheid (vochtregulerend)
 • Geen stank
 • Een lage CO2 voetafdruk

Je zou wel gek zijn als je géén ‘groene’ verf gebruikt

“Waarom zou ik die milieuvriendelijke verf gebruiken?”, is een vraag die Ernst vaak wordt gesteld.  Zijn antwoord hierop is simpel: “Waarom niet?!” Of sterker: “Je zou wel gek zijn als je het niet doet.” Hier even wat feiten over duurzame verf op een rij: 

 • De ‘groene’ verf geeft kwalitatief hoogwaardige afwerking. 
 • Je betaalt een realistische prijs.
 • Duurzame verf is er in alle kleuren.
 • Het is beter voor je gezondheid.
 • Het is milieuvriendelijk.

Ecocoatings verkoopt – ook aan consumenten –  merken voor de bouwprofessional. Deze merken zijn soms nog onbekend bij interieurspecialisten. Dat is jammer want deze merken hebben zich ruimschoots bewezen.

Leem, kalk of duurzame verf realiseren iets magisch

Voor het interieur gebruikt Ernst verschillende materialen die hij in de meeste kleuren kan maken. Bijna alle kleurrecepten van de grote bekende merken zijn te maken in een duurzamere variant. Het is net als met een cake bakken, hetzelfde recept maar dan met betere ingrediënten. Het dunne laagje afwerking heeft een grote impact, ook op het binnenklimaat van je woning.

Het blijft altijd iets magisch wat je met een dunne laag leem, kalk of verf kan realiseren. Die magie is een samenspel van keuzes die je samen maakt: opdrachtgever, adviseur, interieurspecialist en verwerker. Die keuzes gaan over een gezond binnenklimaat, prachtige kleuren, inspirerende ontwerpen en principiële overwegingen. Aan die toverketel van ingrediënten, levert Ecocatings graag hun bescheiden bijdrage.

Als jij binnenkort thuis iets wil verven, buiten wil opknappen of de werkplekken in je bedrijf een nieuwe look wil geven, kies dan eens voor ‘groene verf’! 

Op de profielpagina van Ecocoatings vind je meer informatie over duurzame verf. 

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, Ecocoatings.