
In de Week van de Circulaire Economie organiseerden wij op 11 maart de avond ‘Fix it in 6’. Het event werd druk bezocht door een mooie groep mensen uit de interieursector. Producenten, merken, professionals en retailers kwamen samen om de uitdaging waar we voor staan – 55% reductie in emissies in 6 jaar – te belichten vanuit 3 perspectieven binnen de interieursector; vanuit de producent, de retailer en de projectinrichter.




Er is leven na de groei
De avond werd ingeluid door econoom en schrijver van het boek: Er is leven na de groei, Paul Schenderling. Wat een helder en goed verhaal was dat! We moeten gaan bewegen van kwantitatieve groei naar kwalitatieve groei. Dat betekent voor de sector dat gehechtheid aan meubels en kwalitatieve eigenschappen belangrijker gaan worden. Richt hier ook je design op in, esthetiek blijft belangrijk! Maar design en gehechtheid gaan heel goed samen en uit eigen ervaring weet ik dat een designbank laten herstofferen de band met dat meubel erg ten goede komt. Trots op levensduurverlenging en weg met de wegwerpmaatschappij! Dank Paul voor je mooie woorden. Lees zijn boek en geef het door!

Oer-Hollands, duurzaam en betaalbaar blijven
Na deze leerzame masterclass over de Post-Groei Economie pakte ons community-lid Ron Gubbels ons helemaal in met zijn authentieke verhaal van een Nederlandse meubelproducent die uit vakmanschap voor een eerlijke prijs is ontstaan. Ron is de 4e generatie van meubelbedrijf Het Anker. Als duurzaamheidsmanager stuurt hij steeds meer richting lokale materialen en innovaties. Ook wordt er gewerkt aan ecodesign waaronder modulariteit, repareerbaarheid en slimme hergebruik mogelijkheden van onderdelen. Daarnaast zijn ze partner in een ketenproject voor het recyclen van schuim én bezig met sociale arbeid vanuit een lokaal asielzoekercentrum. Dit alles gecombineerd met streven naar ‘duurzaam als normaal en voor een goede prijs’. Een prachtig voorbeeld van hoe het dus ook kan.

Ga niet lopen prediken
Sabrina van Dongen, Managing Director van projectinrichtingsbureau Furnify hield een vlijmscherp verhaal over hoe je duurzaam vooral aantrekkelijk moet maken. “Deel het enthousiasme en ga niet lopen prediken. Ga dingen samen doen en stel je open op”. Dat Furnify, zusje van D-Dock dit heel letterlijk neemt zie je aan de duurzame innovativiteit waarmee ze hun eigen kantoor hebben ingericht. Van een patroon van omgekeerde tegeltjes uit oude monstercollecties op de bar tot de verdieping die erin kwam op de hoogte die de 2e hands trap had en dus niet andersom. Het kantoor dient ook als oefenruimte voor een plaatselijke blazersband en host vaak events, waaronder ons event vorig jaar.
Practice what you preach tonen ze ook met het eigen project: The Catherall, Een kathedraal 4 all, gemaakt van afval uit de stad, een drijvende ‘open space’ voor maatschappelijke initiatieven. Grote vraag is; Waar is plek op het water in en rond Amsterdam zodat dit fantastische project werkelijkheid kan worden? Heb jij dé tip? Laat het ons weten!
De belofte van de Bijenkorf
Slotspreker van ons event Chiel van Leeuwen, duurzaamheidsmanager van De Bijenkorf verraste ons met behoorlijk ambitieuze doelstellingen voor Nederlands mooiste warenhuis.
De Bijenkorf heeft als retailer beperkte invloed op wat leveranciers doen zou je denken. Maar omdat ze niet in leveranciers denken maar in partnerschap dagen ze al hun merken uit op het gebied van duurzaamheid. Het eigen energiegebruik en de milieubelasting in scope 1 en 2 is in 3 jaar gehalveerd, en op strategische duurzaamheidsdoelen wordt flink geëxperimenteerd. Werkt het? Dan snel opschalen. Werkt het niet? Dan wat anders proberen is zijn boodschap. Heerlijk pragmatisch en een goed voorbeeld van accelereren op duurzaamheid!

Na de pauze gingen de sprekers met elkaar en Marieke van The Substitute in gesprek over een aantal stellingen. Op de eerste stelling: De circulaire economie gaat ondernemers geld kosten kwam zoveel reactie, zowel van sprekers als publiek, dat we snel aan het einde van de avond kwamen. Wat een energie en wat een fijne inzichten! Wij zijn heel voldaan en hopen dat we snel weer zo’n interessante avond kunnen organiseren.
