Na het lezen van het boek Cradle to Cradle gooit Angelique van der Valk het roer om. En daar heeft ze geen moment spijt van gehad. Het is de start van een mooi proces van bewustwording. De verbinding voelen met de aarde en vanuit die inspiratie creëren is intens en waardevol.
Plantaardige kunst die verwondert
Angelique onderzocht en probeerde veel materialen uit in haar zoektocht naar grondstoffen die biologisch afbreekbaar zijn én geschikt om mee te werken als kunstenaar. In 2014 ontdekte ze de schoonheid van groenteafval: van schillen en stronken maakt zij unieke en fragiele kunstwerken. Een nieuwe nog onbekende wereld van vezels en patronen wordt hierin zichtbaar. De transparantie, kleur, compositie en samenstelling verschilt per werk. Angelique wil mensen een gevoel van verwondering laten beleven en ze weer in verbinding brengen met de natuur. Momenten van verwondering zijn volgens Angelique een opening naar de essentie van het bestaan en naar het koesteren van de aarde.
Unieke kunstwerken
Naast het maken van fragiele kunstwerken van groenteafval legt Angelique de resultaten ook met haar camera vast. Deze prachtige foto’s kunnen later in een nieuw kunstwerk worden gebruikt. Met foto’s maakt zij nieuwe composities die ze afdrukt op hout of verwerkt in dessins voor nieuwe toepassingen. Bij prints op hout worden er als verfijnd detail lijnen toegevoegd. De verf die Angelique gebruikt maakt ze zelf met de hand van ei-tempera en pure pigmenten in aardkleuren. Door dit breder palet aan technieken (groentepapier, fotografie, dessin en verf) ontstaat er kunst met een heel eigen signatuur. Inspiratie wordt gehaald uit de natuur en dat zie je helemaal terug in zowel verhaal als materiaal.
Zorgvuldig en steeds meer lokaal
Naast een inspirerend beeld, is het verhaal van de materialen minstens zo belangrijk. Daarom gebruikt zij zoveel mogelijk materialen die biologisch afbreekbaar of hernieuwbaar zijn. De zoektocht naar verduurzaming van grondstoffen is een continue proces. Zodat de productie zorgvuldig en steeds meer lokaal kan plaatsvinden.
Zo drukte Angelique haar ansichtkaarten eerder af op papier van landbouwafval. Maar omdat het afval uit Zuid Amerika kwam heeft ze nu de overstap gemaakt naar Vibers. Dit is papier gemaakt van olifantengras, een snelgroeiend gras dat gekweekt wordt op braakliggende terreinen in Nederland. Met deze mooie stap zijn de kaarten een compleet Nederlands product geworden.
Als mens in een veranderende wereld
Elk kunstwerk bespreekt een actueel, maatschappelijk en herkenbaar thema. Hierover kun je meer lezen op haar website. Ook persoonlijke en vakmatige ontwikkeling en vernieuwing zijn essentieel. Dat geldt zowel voor het vakgebied als kunstenaar als ook als mens in een veranderende wereld. Zo zijn er maatwerk mogelijkheden om kunst aan te schaffen of kun je kiezen voor een flexibel lidmaatschap. Bij lidmaatschap staat niet het eigendom, maar juist het gebruik en het genieten van kunst als dienst voorop. Zo heb je voor een klein bedrag per maand een kunstwerk met een goed verhaal in huis en kun je genieten van de schoonheid, harmonie en verbinding met de natuur.
Meer weten of het bijzonder werk van Angelique van der Valk? Klik dan hier.
Fotocredits:
De foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door, en eigendom, van Studio Angelique van der Valk.