Ooit gehoord van mycelium? Het wortelstelsel van de paddenstoel die vezels aan elkaar bindt en zo een materiaal creëert. Mycelium groeit op landbouwafval, zoals hennep en lisdodde. Dit is lokaal gewonnen afval met een lage ecologische voetafdruk. Grown.bio verwerkt landbouwafval tot kwalitatief hoogwaardige materialen en producten.

Paddenstoelen

Het duurt 7 dagen om mycelium in een mal te laten groeien. Het netwerk van schimmels reist na verloop van tijd beetje bij beetje het landbouwafval door. Tijdens dit proces bindt het de vezels aan elkaar. Grown.bio heeft verschillende groeicellen waar het mycelium heerlijk kan groeien. Dit zijn lekkere, vochtige en warme omgevingen. Aan het einde van het groeiproces, wordt het product gedroogd. Mycelium is wit van kleur. Dit is dan ook de kleur van het uiteindelijke product!

Grown.bio heeft mallen in verschillende vormen; van lampenkappen, verpakkingsmateriaal tot bouwisolatie. 

Grown.bio proces
Grown.bio mycelium af

Duurzaamheid

Mycelium materiaal bevat slechts 2 ingrediënten: mycelium en landbouwafval. Het is redelijk energiezuinig. Dit komt doordat de schimmel zelf al het werk doet. 

Hennepafval wordt veel als ondergrond gebruikt. Tijdens de groei hiervan wordt CO2 opgeslagen in de plant. Een groot deel van deze CO2 blijft in het uiteindelijke product opgeslagen. Hierdoor reduceert mycelium de uitstoot van CO2!

Elke vorm van mycelium is afbreekbaar. Zo kunnen bijvoorbeeld verpakkingen van mycelium door de klant in zijn/haar eigen tuin worden gecomposteerd. Hierdoor wordt het afval sterk teruggebracht.

Grown.bio sluit de cirkel! Zij zorgen ervoor dat landbouwafval via een materiaalfase, uiteindelijk weer in de bodem terechtkomt. Zo hoopt Grown.bio met ieder product een stapje dichter bij een circulaire economie te komen.

Grown.bio Grow lamp
Grown.bio Grow pendant lamp

Mycelium & designers? 

Mycelium is door designers wereldwijd opgemerkt. Zo wordt Mycelium inmiddels gebruikt voor verschillende toepassingen; van grote lampen en akoestische wandpanelen tot urnen en groeiende gebouwen. Grown.bio heeft op verschillende grote evenementen zoals Dutch Design Week en Milaan Design Week gestaan. 

Wil je meer weten over de producten van Grown.bio? Ga dan naar hun profielpagina.

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, respectievelijk Dezeen en Grown.bio (4).