Het gebruik van katoen is heel normaal geworden. Mensen beseffen zich niet dat de katoenindustrie een van de meest vervuilende industrieën ter wereld is. Daarnaast zijn synthetische vezels als nylon en polyester alleen maar in populariteit toegenomen zonder weet te hebben wat dit doet met de planeet. Katoen en synthetische vezels hebben een langdurig negatieve impact op de planeet. 

De Nederlandse startup HMPLB (kort voor HeMPLaB) wil dit beter doen, daarom kijken ze naar alternatieve natuurlijke vezels. Een natuurlijke vezel die wordt gezien als het groene goud – een schoner en duurzamer alternatief voor katoen – is het magische plantje hennep. 

HMPLB boodschappentas

Waarom is hennep duurzaam?

Hennep biedt een scala aan voordelen voor de planeet. Het is een gewas dat als grondstof heel veel toepassingen heeft. Ook biedt het bijzondere milieuvoordelen ten opzichte van andere, momenteel veel gebruikte vezels. De voordelen op een rijtje:

  • 65% minder waterverbruik ten opzichte van katoen;
  • 55% minder landverbruik ten opzichte van katoen;
  • Geen gebruik van herbiciden en pesticiden;
  • Een snelle groeicyclus, dus meer oogsten per jaar;
  • Het zuivert en verbetert de grond waar het wordt verbouwd doordat het giftige materialen en zware metalen uit de grond trekt;
  • Het revitaliseert de grond door het te beluchten en door toevoeging van CO2 aan de grond. 

Gebruiksvoordelen van hennep

Naast milieuvoordelen bieden producten van hennepvezels ook een aantal interessante gebruiksvoordelen. Hier de gebruiksvoordelen op een rijtje:

Gebruiksvoordelen hennep

HMPLB wijdt zich volledig aan het promoten en stimuleren van het gebruik van hennepvezels: “Wij willen laten zien dat deze vezels ideaal geschikt zijn voor mooie alledaagse producten. HMPLB is een lifestyle en interieur brand. We zijn begonnen met het maken van producten die mensen inspireren om een kleine bewuste verandering te maken in hun leven. Zo hebben wij bijvoorbeeld een boodschappentas gemaakt die een leven lang meegaat, zodat mensen nooit meer een plastic tas hoeven te gebruiken. Ons laatste product is de HMPLB zen pillow, een kussen dat gebruikt kan worden om te relaxen, maar ook ideaal is om te mediteren. Met onze producten willen wij laten zien dat duurzaamheid het echte luxe is.”

Problemen in de productieketen

Met het gebruik van meer natuurlijke materialen ben je er nog niet. Ook in de teelt en productieketen kan nog veel misgaan. Als je kijkt naar hoe textielproducten worden gemaakt dan zijn er veel stappen die doorlopen moeten worden om deze producten aan te kunnen bieden. Zo moeten in het geval van natuurlijke vezels, de planten gecultiveerd en geoogst worden. Daarna moeten de vezels van de plant genomen worden om deze vervolgens tot garen te spinnen. Tenslotte moeten de garen tot stof geweven worden. Dan pas kunnen er producten van gemaakt worden. 

En dan heb je het nog niet over de verschillende bewerkingsstappen die nodig zijn om de stoffen te laten voldoen aan de criteria die merken hanteren bij het produceren van hoogwaardige producten, of wat er gebeurd nadat de producten zijn gebruikt. En het enige wat ze dan eigenlijk neerzetten op een label is made in ‘China’. 

HMPLB zen pillow

Zo lokaal mogelijk

Natuurlijk wordt niet alles in China gemaakt. Toch zie je ziet dat veel producten vooralsnog worden gemaakt in lageloonlanden die grote volumes produceren. Dit gaat vaak ten koste van de boeren en arbeiders. HMPLB wilt dit anders aanpakken. Daarom is er bewust voor gekozen de volledige teelt/productieketen binnen de EU te houden. Dit maakt het niet alleen transparanter, maar bespaart ook alle emissies die veroorzaakt worden door transport wanneer producten aan de andere kant van de wereld worden gemaakt.

“Het is zelfs ons doel om binnen Nederland op zijn minst op kleine schaal een volledige keten te realiseren. Vooralsnog komt het merendeel van onze hennep uit Roemenië. Roemenië is namelijk in tegenstelling tot de meeste andere landen de afgelopen eeuwen doorgegaan met het werken met hennepvezels. Ze zijn ook doorgegaan met het verder ontwikkelen van de technieken en de industrie rondom hennep.” 

HMPLB heeft de missie om de wereld mooie en hoogwaardige textielproducten te bieden op basis van hennepvezels. Tegelijkertijd willen zij mensen bewust maken van de potentie van hennep en kennis verschaffen zodat meer mensen gebruik maken van hennep als grondstof. Zij geloven dat we samen een balans tussen mens, aarde en economie kunnen creëren. 

Volg HMPLB op Instagram om onderdeel te worden van de ‘Hemp Journey’.

Leer meer over hennep op de profielpagina van HMPLB.

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van HMPLB.