Auteur: Franka van Meel (Hemplin)
Hennep is ‘terug van weggeweest’ in de linnenkast. De ecologisch meest duurzame natuurlijke vezel is bezig met een wereldwijde comeback. Ooit in diskrediet gebracht door de wiet en verdrongen door de opkomende katoen industrie is hennep nu weer terug in beeld.
Hoe het begon
Een aantal jaar geleden ging ik op zoek naar duurzaam beddengoed. Ik ontdekte dat er op dat terrein in Nederland vrij weinig te kiezen viel. Er was hooguit wat van biologisch katoen.
Getriggerd ging ik op zoek naar meer kennis over duurzame natuurlijke vezels. En kwam al snel uit bij hennep. Ik kwam erachter dat er tot de jaren ’30 van de vorige eeuw veel gebruik werd gemaakt van deze vezel voor textiel. Maar waarom nu dan niet meer!?
Het verschil tussen hennep en wiet
Hennep wordt gemaakt van de Cannabis Sativa. En van deze plant is er een soort die psycho-actieve stoffen produceert, waar je high van kunt worden; de bekende wiet. Maar er is ook een soort die vooral veel vezels produceert en waar je niet high van wordt; de hennep.
Maar onder druk van grote textielbedrijven die meer konden verdienen aan goedkopere synthetische stoffen en katoen, is in die genoemde jaren ’30 de verbouw van álle Cannabis Sativa illegaal verklaard in de westerse wereld.
Voordelen van hennep
Hennep textiel geeft een heel comfortabel gevoel aan de huid. Het heeft dan ook een aantal superieure stof eigenschappen:
- het ademt waardoor het warm is in de winter, koel in de zomer
- het is hypo-allergeen
- het is antibacterieel en anti-schimmel
- het neemt goed vocht op, maar laat het ook snel weer los
Hennep is super milieuvriendelijk
Door vernieuwde technieken kan het zich nu ook qua zachtheid makkelijk meten met katoen. De verbouw van hennep is echter véél milieuvriendelijke dan die van katoen:
- het gebruikt minimaal 1/3 minder water
- iedere ton hennep elimineert 1,63 ton CO2
- er is geen gif nodig voor de teelt
- het verbetert de grond, en is zelfs in staat grond te zuiveren van gif!
- het groeit in 4 maand
- het geeft 2,5 X zoveel vezels
- het gaat 4 X langer mee
En het mooie is, aan het einde van de levensduur kun je dit volledig natuurlijke beddengoed gewoon weer in de grond stoppen en composteert het.
Hemplin; sustainable luxury
Inmiddels overtuigd door de vele voordelen van hennep voor mens en milieu besloot ik dit voor mijn beddengoed te willen hebben. Dit betekende dus dat ik het zelf moest gaan maken. Op zoek naar stof. Dat viel nog zwaar tegen. Zeker in de dubbelbrede stof die je nodig hebt voor beddengoed. Maar ik voelde de uitdaging en zo ontstond de behoefte om innovatief met duurzaamheid in de linnenkast bezig te gaan. Hemplin werd geboren.
De zoektocht naar stof bracht mij recent bij een fabrikant in Azië. Liever had ik een fabrikant dichter bij huis gehad maar er is hier helaas geen textielindustrie meer die de vezels kan verwerken tot stof. In Azië is de verbouw van hennep en de ontwikkeling van machines voor het verwerken daarvan tot stof wél altijd doorgegaan. Met deze fabrikant (GOTS-gecertificeerd) samen is er nu een prachtige zachte kwaliteit geschikt voor beddengoed exclusief voor Hemplin ontwikkeld.
Het linnengoed van Hemplin geeft wanneer niet gestreken een eigentijdse nonchalante uitstraling aan je slaapkamer. Zo bevordert het niet alleen de natuurlijke slaap, maar nodigt het je ook uit om er heerlijk in te ontspannen.
Neem een kijkje op de pagina van Hemplin om te zien wat voor moois zij allemaal maken van hennep.
Fotocredits:
De foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door Jolanda Siemonsma en eigendom van Hemplin.