De grootste slaapverstoorders zitten in je matras. Dit is niet alleen ten nadele van je nachtrust maar vooral ook van je gezondheid. “Zeker als je je bedenkt dat we gemiddeld 1/3 van ons levend slapend doorbrengen, is het met zorg uitkiezen van je matras en weten waar je op slaapt van groot belang” zegt duurzaam ondernemer Frans Segers, oprichter en eigenaar van Lavital.

95% van alle Nederlanders slaapt op plastic 

Weet jij waar je elke nacht op ligt? Gelukkig worden steeds meer mensen zich bewust van de schadelijke stoffen die zich een weg weten te vinden in ons voedsel, onze kleding en onze cosmetica. Toch wordt de grootste blootstelling aan ons lichaam over het hoofd gezien; namelijk ons bed. Elke nacht ligt de meerderheid van alle Nederlanders op synthetische materialen als koudschuim en synthetische latex. Plastic dus.

Synthetische materialen zorgen ervoor dat je slecht en onrustig slaapt. Het zijn materialen die niet ademen en niet natuureigen zijn. Je lichaam ademt via de huid. Wanneer het in aanraking komt met synthetische stoffen kan het ‘s nachts niet ‘opruimen en helen’ van wat er overdag allemaal is binnengekomen. In plaats daarvan moet het zich dan ook ‘s nachts blijven verweren waardoor de schadelijke stoffen zich opstapelen en in het lichaam blijven. 

 “Synthetische matrassen houden warmte en vocht vast, logisch want het materiaal is in de jaren ’50 ontwikkeld als isolatie in de bouw, vandaar dat veel mensen tegenwoordig op plastic slapen.”, zo vertelt Frans. “Van de consequenties en invloed van dit materiaal heeft men nog maar weinig weet. Na veel onderzoek ontwikkelde ik de methode voor het ambachtelijk produceren van matrassen met natuurlijke materialen. Duurzaam ondernemen is al 25 jaar mijn passie.”

Lavital boxspring
Lavital topper doorsnede

Natuurvezels: goed voor jou en goed voor het milieu

Natuurvezels als paardenhaar, wol, zeegras, vlas en hennep bezitten van nature de eigenschappen brandwerend, ademend, verkoelend en vooral hypoallergeen te zijn. Zo is zeegras een bron van jodium dat niet alleen ontsmettend en antibacterieel is, maar ook een positieve uitwerking op de luchtwegen heeft. Deze eigenschappen vinden we gewoon al kant en klaar in de natuur. Natuurlijke materialen zijn bovendien niet alleen beter voor ons maar ook voor het milieu. Natuurvezels zijn naast dat ze duurzaam zijn ook eenvoudig en probleemloos terug te geven aan de natuur, klaar voor een volgende levensfase. 

Ambacht werk
Lavital ambacht gereed

Hollands ambachtelijk maatwerk

Omdat geen lichaam in gewicht, lengte en postuur hetzelfde is, kan ook een matras niet voor iedereen hetzelfde zijn. Lavital is gespecialiseerd in natuurlijke maatwerk matrassen die met veel aandacht, passie en liefde worden vervaardigd in hun eigen atelier in Zwaag, Noord-Holland. Echt maatwerk dat bijdraagt aan een optimale en gezonde nachtrust; elke nacht weer.

Ga naar de profielpagina van Lavital voor meer informatie over hun producten.

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, Lavital.