Nederland kookt op schone energie

MAKUS wil dat heel Nederland kookt op schone energie. Maar dan wel in stijl. Met een inductiekookplaat die je zorgvuldig uitkiest en die past bij jouw stijl. Eentje die je koestert en goed verzorgd zodat ie een leven lang meegaat. 

MAKUS is opgericht door Merel Philippart. Merel was werkzaam als adviseur in de duurzame energiesector. Hier besefte ze hoe veel er moet gebeuren om gebouwen te verduurzamen in Nederland. Isoleren, ventileren, zonnepanelen, warmtepompen, koken op inductie … noem maar op. En al die producten zijn gewoon niet aantrekkelijk om te zien, sterker nog de meeste zijn ronduit lelijk. Dus dacht ze: dat kan beter! En daar was MAKUS, het merk dat duurzame ingrepen in de woning wel aantrekkelijk maakt. Startend met de inductiekookplaat. 

MAKUS Marble inductiekookplaat close
MAKUS Honeycomb inductiekookplaat

Milieu impact

Het aantrekkelijker maken van inductiekookplaten is gelukt: de eerste modellen zijn lovend ontvangen en inmiddels zijn al meer dan 50 trotste eigenaars van een echte MAKUS, die er is in 3 geweldige designs.

Maar voor Merel is een nieuw model ontwerpen niet voldoende. Zij vraagt zich af wat er gebeurd met een inductiekookplaat aan het einde van de levensduur en waarom die überhaupt eindig is? Wat blijkt: het glas van de inductiekookplaat, keramisch glas, is keihard en een crime voor recycling. Dit keramische glas vervuilt namelijk bij de recycling de ‘gewone’ glasfractie. Deze ‘gewone’ glasfractie kan dan niet worden omgesmolten en hergebruikt. Dat komt omdat de deeltjes van het keramisch glas een te hoge smelttemperatuur hebben voor dat proces. 

MAKUS Simply Pink! inductiekookplaat

Missie van MAKUS

MAKUS gaat zich met een aantal partners uit de keten hard maken om dit proces te veranderen. Verandering die ertoe leidt dat het keramische glas de normale glasfractie niet meer vervuilt én weer kan worden ingezet voor de productie van nieuw keramisch glas. 

MAKUS decoreert duurzaamheid. Met prachtig design inductiekookplaten wil zij mensen verleiden de switch te maken naar duurzamer koken op inductie. 

Benieuwd naar de mooie producten van MAKUS? Neem dan een kijkje op hun profielpagina.