PURE Styling heeft voor opdrachtgevers, Yvo en José, een nieuw duurzaam interieur ontworpen door vooral gebruik te maken van natuurlijke materialen en lokaal geproduceerde meubels.

Een duurzaam huis verdient een duurzaam interieur

Yvo en José kochten recent een mooie houten woning aan de rand van Den Bosch. Deze houten woning is in de jaren ’70 gebouwd door de vorige bewoners in een duurzaam zelfbouw-project. Een mooie basis, maar de woning had wel wat onderhoud en een metamorfose nodig. Voor een nieuwe start samen, wilden Yvo en José graag een nieuw interieur. Ze vroegen PURE Styling een ontwerp te maken voor het hele huis inclusief badkamer en keuken. Hun wens was een interieur met een warme, moderne uitstraling en comfort. Om écht fris te kunnen beginnen wilden ze geen meubels uit het oude huis meenemen naar het nieuwe interieur, alleen wat kunst. Verder was de akoestiek een belangrijk aandachtspunt. Duurzaamheid was niet direct een thema waar zij zelf mee kwamen, maar tijdens de intake spraken ze met Heidi van PURE Styling hierover. Zij stelde voor om in deze duurzaam gebouwde woning ook in het interieur duurzaamheid mee te nemen als thema. Yvo en José vonden dit een goed idee.

PURE styling berken maatwerk blok
Houten eco huis den bosch
ontwerp eco huis den bosch PURE styling

Marmoleum op de vloer en frisse kleuren

Heidi wist eigenlijk al meteen dat er een marmoleum vloer moest komen, vanwege de akoestiek, de design uitstraling, de warmte en de duurzaamheid.  Zij is met haar team gestart met deze opdracht zoals zij altijd doen. Door middel van een moodboard visualiseerden zij eerst de sfeer die zij voor ogen hadden voor deze woning. Daarna schetsten zij een aantal mogelijke indelingen en daarvan kozen zij samen met de opdrachtgevers de meest geschikte. Deze werkten zij vervolgens uit naar een 3D plan, compleet met kleuren, stalen, meubels, accessoires en lichtplan.

Voor dit project koos PURE Styling voor een fris kleurenpalet met groenen, blauwen, grijzen en wit. Een accent zwart voor een modern en krachtig effect. In combinatie met het blonde hout is dit precies wat de opdrachtgevers graag wilden: modern, design en toch warm.

PURE Styling Eco huis den bosch slaapkamer
PURE Styling Eco huis den bosch slaapkamer

Duurzaamheid en akoestiek

Duurzaamheid zit bij dit project dus niet in hergebruik van bestaande meubels, omdat Yvo en José dat echt niet wilden. PURE Styling heeft het voor dit project vooral gezocht in natuurlijk materiaalgebruik zoals het marmoleum, het eco behang en het gebruik van hout. Ook gebruikten ze veel lokaal gemaakt design zoals de Harvink bank, Lloop hanglampen van Ontwerpduo en Tonone vloer- en wandlampen. Lokale productie is duurzamer omdat er weinig CO2 uitstoot is ten gevolge van transport. Het gebruik van staal is wel minder duurzaam dan hout, en was een esthetische keuze. Heidi houdt van een mix in materialen in een interieur, dan blijft het geheel spannend en wordt het niet saai. Bij de productie heeft staal een grotere impact dan hout, maar je kunt staal wel steeds opnieuw recyclen.

Voor een goede akoestiek hoefden ze eigenlijk niet zo heel veel te doen. Uiteindelijk is de akoestiek in een houten woning van zichzelf al zo veel beter dan bij stenen of betonnen bouw. De marmoleum vloer doet veel voor de akoestiek, zeker dit type Cocoa van Forbo. PURE Styling werkte verder veel met textiel en koos in de woonkamer voor een groot vilten kleed van Sukhi.

PURE Styling Eco huis den bosch woonkamer

Waar let je op bij een duurzame keuken? 

De oude keuken was echt aan vervanging toe. PURE Styling koos voor een lage wandopstelling met veel lades en aan de overkant een hoog maatwerk ‘blok’, gemaakt van berken multiplex (eco). In het blok zijn het toilet, de meterkast en keukenkasten verwerkt. Op deze manier verbinden ze verschillende functies en verschillende ruimtes met elkaar. Het berken blok is als het ware het hart van het huis geworden.

Wat betreft duurzaamheid zou een massief houten keuken beter zijn geweest, omdat massief hout altijd goed opnieuw gebruikt kan worden. Plaatmaterialen zoals MDF, spaanplaat en multiplex zijn (grotendeels) gemaakt van gerecycled materiaal, maar kunnen niet meer opnieuw gerecycled worden naar plaatmateriaal. In al deze plaatmaterialen is lijm verwerkt, maar bij de eco soorten zoals eco multiplex is deze lijm minder belastend voor het milieu. Een ècht sustainable alternatief voor een massief houten keuken is er dus nog niet, ook bij de keukens met deurtjes van gerecyclede PETflessen of bamboe is het zo dat de kastjes zelf meestal van spaanplaat zijn gemaakt. Belangrijk bij het kiezen van een keuken is om je te focussen op kwaliteit en zo min mogelijk impact, en àls je het budget hebt voor massief hout te gaan. Zij koos in dit ontwerp dus voor ecoplex in berken uitvoering, vanwege de uitstraling en de kosten. 

Het keukenblad is gemaakt van composiet, een van de betere keuzes wat betreft duurzaamheid. Een composiet keukenblad van bijvoorbeeld ArteEco bestaat voor minstens 75% uit gerecycled materiaal en voor 25% uit milieuvriendelijk materiaal. Ze garanderen volledige recycling. Terrazzo, bamboe en hout zijn andere duurzame opties.

Eco huis den bosch maatwerk keuken

Puzzelen met de badkamer

De badkamer was een puzzel vanwege de beperkte oppervlakte. Uiteindelijk hebben ze door het verplaatsen van de ingang een praktische indeling kunnen maken die nog steeds ruim oogt. Ook is de ingang nu om de hoek van de slaapkamer en dat is wel zo handig. PURE Styling koos hier voor een combinatie van betonstuc en witte wandtegels en plaatste deze verticaal halfsteens. Betonstuc is een duurzaam materiaal en heel geschikt voor de badkamer. Overigens kun je het ook over bestaande tegels verwerken, dus ook bij een restyling van je badkamer is betonstuc een goed idee. Door de verticaal geplaatste tegels lijkt de ruimte hoger. Ook dragen de tegels op deze manier bij aan de  ‘design’ uitstraling van de ruimte. De douchekop en kranen zijn waterbesparend. Voor de wastafels kozen ze voor Corian, een materiaal dat heel lang mee gaat en op een milieuvriendelijke manier geproduceerd wordt.

PURE Styling Eco huis den bosch badkamer

Vol vertrouwen

Yvo en José hadden vanaf de intake alle vertrouwen in PURE Styling, wat heel fijn werkte. Gedurende het hele project en ook tijdens de uitvoering zaten ze erg op één lijn. Dat maakt dit tot een van PURE Styling’s favoriete projecten van de laatste tijd. Het was voor hen heel fijn om de opdrachtgevers zo blij en enthousiast te zien, daar doen ze het voor!

Zo vertellen Yvo en José: “We hadden vanaf het begin een goed gevoel bij Heidi en hebben haar volledig de vrije hand gegeven. (…) De muren zijn inmiddels gestuukt, geverfd en behangen. Daarna zijn de meubels gearriveerd en het ziet er precies zo uit als in het ontwerp beschreven staat. We zijn er super blij mee en weten niet hoe we PURE styling/Heidi hiervoor moeten bedanken, zo mooi is het geworden. Iedereen die ons paleisje komt bezoeken laten we vol trots het ontwerp zien en hoe het uiteindelijk geworden is. Iedereen vindt het resultaat geweldig en daar zijn we het roerend mee eens.”

Meer projecten van PURE Styling vind je op hun profielpagina.

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, PURE Styling.