Jaarlijks wordt er in Nederland zo’n 247 miljoen kilo aan interieur weggegooid. Het belandt op de afvalberg en wordt grotendeels verbrand. De verbranding van de materialen, vooral van kunststof, heeft een grote CO2-impact. Het produceren van meubels ook, en dus is het zonde om ze weg te gooien voordat ze versleten zijn.

The ReUse Movement wil voorkomen dat meubels onnodig op de afvalberg belanden. Wij werken aan een nieuwe economie, gebaseerd op tweedehands, refurbishment en reparatie. Iedereen draagt bij: producenten, retailers, wetenschappers, duurzame veranderaars, zzp’ers, vrijwilligers en burgers. Ook jij kan meedoen. Als je je meubel repareert of opknapt bijvoorbeeld, in plaats van een nieuwe te kopen, draag je al bij aan een beter klimaat. Kleine moeite, grote impact.

Daarom is op 2 mei j.l. een Manifest getekend om ReUse weer het nieuwe normaal te maken.

*Bron: CBS, 2022

Over de alliantie

The ReUse Alliance bestaat momenteel uit IKEA, Trendhopper, Vitra, LiveLikeThis, Marktplaats, POS, Branchevereniging voor Interieurbouw en Meubelindustrie (CBM), Branchevereniging Kringloop Nederland (BKN), Het Groene Brein, The Substitute, ikcirculeer, Stichting Repair Café International, Milieu Centraal en De Transitieagenda Consumptiegoederen, en wordt mede mogelijk gemaakt door de Goldschmeding Foundation.

Deze alliantie komt vier keer per jaar samen, en werkt via pilots en een leerplatform aan meer hergebruik in de meubelsector.

Aan de linkerkant zie je alle tekenaars van het Manifest. Van Ikea tot Marktplaats en van Trendhopper tot The Substitute!

Doe jij ook wat met ReUse? Join gratis the movement, laat zien wat je doet en help mee om ReUse het nieuwe normaal te maken!

Tekst Manifest

In 2030 is de meubelsector een duurzame, creatieve en innovatieve sector. De overheid en het bedrijfsleven zorgen er samen voor dat de duurzame keuze de makkelijkste, eerlijkste en meest logische keuze is voor burgers. Nieuwe meubels worden gemaakt van recyclaat of hernieuwbare grondstoffen. Ze zijn bovendien van goede kwaliteit, modulair en makkelijk te repareren.

Hergebruik is hot. Tweedehands meubels, reparatie, upgraden en refurbishment zijn goed voor een belangrijk deel van de omzet en worden aangeboden door alle grote retailers. Minstens zo belangrijk zijn kringloopwinkels, online re-commerce, Repair Cafés en circulaire ambachtscentra. Al deze spelers vullen elkaar aan en werken samen waar nodig.

In de reparatiesector is volop werkgelegenheid, ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Meubelproducenten en circulaire ambachtscentra dragen bij aan een inclusieve, circulaire economie. Voor wie er aan de slag wil, zijn er verschillende verkorte opleidingen beschikbaar in het sociale en commerciële domein.

Met belastingen en accijnzen heeft de overheid hergebruik toegankelijker gemaakt. Repareren is een vak op de middelbare school. Iedereen kan met kleine reparaties uit de voeten. En voor de grotere reparatie vind je zonder moeite een specialist in de buurt. Je meubel laten ophalen om hem een tweede leven te geven, is gemakkelijk, door een goed ontwikkeld retourlogistieksysteem.

In 2030 kopen burgers daarom graag tweedehands en vinden repareren de normaalste zaak van de wereld. Duurzaam do it yourself is de grote trend. We zijn weer gehecht aan onze meubels en doen er langer mee. En is het meubel echt op? Dan hergebruiken we onderdelen en recyclen we restmateriaal grondig, zodat geen enkele grondstof verloren gaat.