Sinds 2015 is Designstudio Jantien Broere gespecialiseerd in het ontwerpen van duurzame interieurs. Als interieurontwerper maakt ze graag (her)gebruik van materialen en objecten die schijnbaar waardeloos zijn geworden. Jantien: “Vaak zijn deze materialen voor mij het uitgangspunt om iets moois van te maken. Behalve dat het mooi is moet het ook functioneel zijn”.

Duurzaam tiny house

Het mooiste voorbeeld van een duurzaam woonontwerp tot nu toe is haar eigen tuinhuis. Ze vertelt je graag hoe ze van een oude vervallen schuur een hip tiny house heeft gecreëerd.

Bouwafval wordt hergebruikt

Toen ik ging samenwonen besloten we eerst grondig de bovenverdieping en zolder van ons twintiger jaren huis te verbouwen. Tijdens deze verbouwing werd er veel materiaal uit ons huis gesloopt. Maar met beleid! Ik heb de bouwvakkers nadrukkelijk de opdracht gegeven bepaalde materialen zoveel mogelijk intact te laten. Zaken waarvan ik dacht dat ik deze (ooit) wilde hergebruiken. Houten planken, oude tegeltjes, een porseleinen wasbak en marmeren wastafelplaten en zelfs een houtkachel werden in de schuur gestald.

Designstudio Jantien Broere duurzaam tiny house
Designstudio Jantien Broere-ontwerpt duurzaam woonontwerp

Na ongeveer een jaar begon het te kriebelen, het volgende project diende zich aan. De verbouwing van ons tuinhuis. Al jaren stond het leeg en het was vervallen tot één groot spinnennest. Dat terwijl ik er wel de potentie van in zag; veel glas en houten kozijnen en gelegen op een beschut plekje achter in de diepe tuin…

Allereerst vormde zich het idee; een knus tuinhuis met de functie van ‘tiny house’ waar ik kan werken en relaxen. Ook hier begon het ontwerpen met de materialen die ik allemaal nog in de schuur had staan. Ik wilde zoveel mogelijk materialen afkomstig uit ons 100 jaar oude doktershuis hergebruiken. De betonnen wanden moesten worden afgetimmerd, ik wilde een bedbank met veel kussens en een klein keukenblokje plaatsen zodat we er ook gedurende de nacht zouden kunnen verblijven.

Designstudio Jantien Broere duurzaam tiny house ontwerp
Designstudio Jantien Broere ontwerpt duurzaam verbouwen

Marmeren oude wastafelplaten worden aanrechtblad

Samen met een goede timmerman heb ik het plan uitgewerkt. De wanden zijn van nieuw FSC hout en in ‘white-wash’ op waterbasis gezet. Het keukenblokje is geheel van recycled materiaal gemaakt; planken van zolder, de oude wasbak en de marmeren wastafelplaten werden aanrechtblad. De buitenkant van het tiny house werd afgetimmerd met planken afkomstig van de zoldervloer.

De kachel kreeg een prominente plek, je moet je er in het voor- en najaar lekker kunnen warmen. Achter de kachel is een nis gemaakt waarin ik de antieke blauw-witte tegeltjes uit ons huis heb hergebruikt.

Designstudio Jantien Broere duurzaam interieur

Rommelmarkt vondst wordt design kast

In één van de houten wanden zitten nu twee kastjes waarvan de deurtjes van oude glas-in-lood bovenlichten zijn gemaakt. Deze glas in lood ramen vond ik op een rommelmarkt. Leuk detail; er zit verlichting in de kastjes zodat je ‘s avonds prachtig verlichte ramen krijgt.

Mijn motto? Ik maak de wereld graag een beetje mooier

Ik geloof dat je een woning meer karakter geeft wanneer je er persoonlijke en hergebruikte materialen aan toevoegt. Je slaat twee vliegen in één klap; je maakt je huis én de wereld een beetje mooier.

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, Designstudio Jantien Broere.