Wellicht ben je al bekend met circulair design. Maar heb je wel eens gehoord van biocirculair design? 

Biocirculair design

De natuur biedt ons veilige, gezonde en hernieuwbare grondstoffen. Vaak is dit afval dat we ‘biomassa’ of ‘natuurlijke reststromen’ noemen.  Voorbeelden hiervan zijn grasmaaisel, rietafval, hennepstro en waterplanten.

Papier en karton zijn ook natuurlijke materialen, die worden gemaakt van bomen, maar ook van snelgroeiende gewassen waaronder olifantsgras. Het mooie aan deze grondstoffen is dat ze goed vermengd kunnen worden met elkaar. Deze materialen bestaan voor het grootste deel uit cellulose.

Ecologische materialen gemaakt van natuurlijke grondstoffen en hergebruikte natuurvezels die volledig recyclebaar zijn noemen we biocirculair.

De ondernemer

Klaske is Industrieel Product Ontwerper en ontwikkelde tijdens haar carrière een breed scala aan consumentenproducten en innovaties. In mei 2018 startte ze Regeneration Design. Hier ligt de focus op de link tussen circulaire grondstoffen, natuur, wetenschap/technologie en consument/samenleving. Klaske heeft een passie voor biomaterialen & biodesign. Het ontdekken en realiseren van mogelijkheden en toepassingen van biocirculaire materialen staan centraal in haar werk.

 

“Met de natuurlijke grondstoffen VanHier maken we biocirculaire woonproducten VanHier, met de mensen VanHier”

Biocirculaire woonproducten

VanHier ontwerpt en maakt tafellampen van natuurlijke materialen. De lampen bestaan nu uit drankkartons. Vanaf volgend jaar gebruiken ze platen van grasmaaisel. Zo maken ze van natuurlijk ‘afval’ een hoogwaardig product. Na einde levensduur kan deze gewoon bij het oud papier.

2. VanHier_tafellamp _boot_biocirculair

Missie

De missie van VanHier is een volwaardig, betaalbaar alternatief bieden voor  massaproductie. Zij maken producten van biocirculaire materialen met een uniek lokaal design. Weg van massaproductie, op naar passende productie!

Ontwerpen VanHier

Er is een lamp met de iconische tulp, koe of molen. Maar ze hebben ook het raadhuis in Hilversum en de Schiphol verkeerstoren – in opdracht – als lamp gemaakt. Over ieder onderdeeltje is nagedacht; het plaatmateriaal, de constructie zonder lijm of schroeven. De natuurlijke mineraalverf kan door de papier- en kartonindustrie goed gerecycled worden. Zo kunnen de natuurvezels aan het einde van de levensduur opnieuw als grondstof dienen. 

Iedere lamp kent twee verschillende zijdes: zo heeft de Schiphol lamp aan de ene zijde de verkeerstoren en aan de andere zijde een vliegtuig. Kijk op VanHier welke leuke ontwerpen al beschikbaar zijn. Voor bedrijven en overheden kunnen ze een aangepast ontwerp maken als relatie- of kerstgeschenk.

VanHier tafellamp Hilversum biocirculiar
VanHier tafellamp koe

Materiaal

De tafellampen bestaan uit het afval van drankkarton. Dit afval kan, vanwege voedselveiligheid, niet opnieuw worden gerecycled als drankkarton. Doorgaans wordt het gedowncycled naar wc papier of kartonnen dozen. Hun partner ECOR recyclet het karton naar hoogwaardige panelen zonder schadelijke stoffen, voor o.a. wand-, plafondafwerking en meubels.

Productie

De lampen worden gemaakt op hun eigen lasersnijmachine bij ‘VONK in de wijk’ in Hilversum. De natuurvezelplaten worden in Nederland gemaakt en de elektronica wordt ingekocht uit China. Hier is nog verbetering mogelijk. VanHier kijkt nu of het mogelijk is schakelaars en fittingen te gebruiken vanuit ingezameld elektronisch afval, ook wel E-Waste genoemd. De verpakking van de lampen bestaat uit hergebruikt karton, zo efficiënt mogelijk ingepakt. 

VanHier biocirculair design
7. VanHier tafellamp verpakking biocirculair

Bio Design en educatie

Circulair ontwerpen gaat over ándere materialen gebruiken en flexibel produceren. VanHier doet tevens materiaalonderzoek en werkt samen met MBO en HBO opleidingen. Zo laten ze studenten en afgestudeerden kennis maken met biocirculaire materialen en productiemethoden. Op deze manier deelt Klaske de kennis en ervaring die ze op doet bij VanHier met de ontwerpers van morgen! 

Fotocredits:
De foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door, en eigendom, van VanHier.