De natuur is weer in voorbereiding op haar winterslaap. De bladeren vallen van de bomen, de vogels zijn klaar voor vertrek en de eekhoorntjes slaan hun wintervoorraad in. Ook wij mensen bereiden ons voor op de kou. De mutsen en handschoenen worden weer tevoorschijn gehaald en natuurlijk wordt de verwarming een standje hoger gezet. Een goed moment om na te denken over het verduurzamen van je huis. Lees hier hoe Jutta van Anders Style dit heeft aangepakt bij het ontwerp van deze woonboerderij.

Biophilic Design

Anders Style staat voor Biophilic Design, wat betekent ‘houden van het leven’ en ‘liefde voor de natuur’. Door onze huidige levenswijze zitten wij veel binnen en komen we steeds verder van de natuur af te staan. Helemaal in tijden van COVID-19 is thuiswerken het nieuwe normaal geworden. De virtuele wereld is groter geworden, waardoor wij meer en langer achter het scherm zitten. Hierdoor hebben wij het contact met de natuur nog meer verloren. Onze focus is verschoven van natuur naar technologie. Desondanks blijven wij onderdeel van de natuur en onze natuurlijke verbinding zal er altijd blijven. Deze natuurlijke verbinding kan je deels met ‘Biophilic Design’ versterken.

anders style Jutta
anders style jutta

Een warme eetkamer door Biophillic Design

Een mooi voorbeeld is de verduurzaming van een gedateerde boerderij uit de jaren ‘70 in Lelystad. De ouders van de klant hebben deze boerderij gebouwd. De bewoners riepen de hulp in van Jutta om van het woonhuis een warme en moderne plek te maken met een compleet nieuwe indeling. Ook wilden ze het woonhuis verduurzamen. Het concept van ‘Biophilic Design’ kon hier goed worden toegepast. Zo stond de eetkamertafel bijvoorbeeld eerst op de noordkant, waardoor de klant en zijn gezin weinig gebruik maakte van de tafel. ‘Ik heb gekeken naar de hemels richting en de tafel verplaatst naar de oost-zuidkant van het huis, waardoor de zonnestralen naar binnen kunnen schijnen. Dit zorgde ervoor dat het gezin dagelijks gebruik maakt van de eetkamertafel.’

verduurzamenwoonboerderij Lelystad anders style
Verduurzamen woonboerderij anders style

Duurzaam verwarmen met een aardewarmtepomp

Verduurzaming van een huis is op vele manieren mogelijk. Eén van deze manieren is een aardwarmtepomp. Deze pomp haalt zijn warmte uit de bodem. De warmte wordt verspreid door het huis door middel van een buizennetwerk onder de vloer dat wordt gevuld  met warm water in de winter en koud water in de zomer. Daardoor is een aardwarmtepomp niet zichtbaar van de buitenkant, in tegenstelling tot bijvoorbeeld windmolens of een biogasinstallatie.

Door de directe aansluiting met de aardwarmte, is een gasaansluiting niet meer nodig. Het is een CO2-vrije oplossing die gas achterwege laat. Daarom is de aardwarmtepomp niet alleen duurzaam en milieubewust maar met de huidige gasprijzen ook goed voor je portemonnee.  Ook zijn er subsidies beschikbaar voor de installatie van een warmtepomp en zijn de onderhoudskosten laag. De klant was voor de verbouwing nog niet bekend met de aardwarmtepomp, maar na de kennismaking met de pomp en het inzien van de diverse voordelen, heeft de klant besloten om de aardwarmtepomp te laten installeren door een installatiebedrijf.

Verduurzamen woonboerderij Lelystad
Verduurzamen woonboerderij lelystad

Natuur als inspiratiebron

Anders Style staat voor het van buiten naar binnen halen van de natuur, het gebruiken van natuurlijke elementen en het aanspreken van onze zintuigen. We moeten zuinig zijn op de natuur en naar duurzamere oplossingen zoeken. Dit is ook mogelijk binnen het interieur.

Ik kijk tevreden terug op dit project, waarbij het maximale, verduurzaamde resultaat is behaald voor de klant met fijne samenwerkingen en een woning waar de klant met veel plezier in woont.

‘Samen met Jutta  hebben wij een prachtige verbouwing mogen realiseren. Jutta wist daarbij vanaf het begin de klant te overtuigen om de woning ook te verduurzamen en voor een aardwarmtepomp te kiezen. De klant heeft de warmtepomp bij Jutta thuis kunnen bekijken. Jutta schept een goed verwachtingspatroon en informeert de klant optimaal. De verbouwing is uitgevoerd met de nieuwste snufjes en het resultaat is fantastisch! Voor ons als aannemer is het prettig om in een vroeg stadium betrokken te worden en met een goed uitgewerkt plan te werken. Op die manier kunnen we het beste resultaat behalen voor de klant.’ – Jan Pieter (vanlaar.nl)

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, Chiela van Meerwijk.

Credits project: Jan-Pieter van Laar en Koller