De winnaars van de Duurzaam Wonen Awards zijn bekend! De jury riep Bedaffair uit tot winnaar in de categorie Beste Duurzame merk en Auping Elysium voor de categorie Beste Duurzame Product. Forbo Marmoleum gaat er vandoor met de publieksprijs en ontvangt het Lievelingsproduct 2022. 

Tijdens de afgelopen editie van de vt wonen&design beurs werd voor het eerst de Duurzaam Wonen Awards georganiseerd, bedoeld om duurzame woonproducten in het zonnetje te zetten. Ze zijn goed voor mens, milieu en maatschappij én met recht een aanwinst in huis.

Een vakjury beoordeelde alle 32 inzendingen, deelden nominaties uit en kozen de winnaars uit in twee categorieën. De inzendingen werden beoordeeld op design, grondstoffen, materialen en halffabricaten, productieproces, arbeidsomstandigheden, levensduurverlenging en verpakking en vervoer. De genomineerden zijn na veel wikken en wegen en interessante discussies bekend (‘Want hoe vergelijk je een handgemaakt uniek item met een technisch circulair massaproduct?’).

Tijdens een feestelijke uitreiking ontvingen de winnaars hun award. Dit zijn ze!

BESTE DUURZAME MERK 2022

Familiebedrijf Bedaffair wint in de categorie Beste Duurzame merk 2022. Deze onderneming werkt al lang vanuit passie met zuiver natuurlijk materiaal. Het familiebedrijf biedt vanuit een mooi experience centrum in Heemstede; matrassen, kussens, toppers en houten bedden waar je nooit meer uit wakker wilt worden.  ‘Op de matrassen van Bedaffair kun je zonder problemen 40 jaar slapen. Dat komt omdat ze in lagen zijn opgebouwd en gemakkelijk repareerbaar zijn in het eigen matrasatelier. De visie is eenduidig: Hier komt geen kunststof het bedrijf binnen. Hun brede kennis, de onderbouwing van elk materiaal en zuivere visie op natuurlijk slapen is uitermate consequent,’ aldus de jury. Slaap lekker!

BESTE DUURZAME PRODUCT 2022

De winnaar in de categorie Beste Duurzame Product 2022 is de 100% circulaire Auping Elysium! Een prachtig voorbeeld van een gedreven koploper in de circulaire economie. Het bedrijf is op meer aspecten duurzaam. Als lokaal bedrijf, maar ook omdat ze innovator zijn in circulariteit en met een consumentenproduct breed impact maken. Daarbij delen ze hun techniek open source zodat de hele sector kan meeprofiteren. Het is Auping gelukt hun technische keten echt rond te maken waardoor synthetische stoffen in de loop blijven en eindeloos kunnen worden hergebruikt. Lokaal, sociale arbeid en energieneutraal als fabriek. Auping maakt veel matrassen en dus ook impact op schaal.

LIEVELINGSPRODUCT 2022

De publieksprijs Lievelingsproduct 2022 ging naar Forbo Marmoleum. Bezoekers van de vt wonen&design beurs konden tijdens de beursweek stemmen op hun favoriet met stickers op de stemwand. En dat werd volop gedaan! Forbo is een Nederlandse wereldspeler. Zij hebben linoleum op duurzaamheid doorontwikkeld en maken met hun vloeren in scholen, ziekenhuizen, kantoren en bij de mensen thuis grote impact. Met aansprekende designs, zoals de Dutch Design Collectie, blijven ze bij de tijd en weten ze ontwerpers en architecten al ruim 50 jaar te inspireren.

De grondstoffen komen deels van ver maar zijn biobased waardoor de impact van het totaalproduct neutraal is. Er is vraag naar het product vanuit de hele wereld. Een duurzaam Hollands product om trots op te zijn!

 

De nominaties werden in de wacht gesleept door:

BesteDuurzame Product 2022:Kairos, By Sidde, Auping, Forbo en Bedaffair

BesteDuurzame Merk: Bedaffair, Auping, A Lott of Space, Tieraffino en Saudade Collective 

 

Jury Duurzaam Wonen Awards

De jury van de Duurzaam Wonen Awards bestaat uit:

José Molenaar, hoofdredactrice Eigen Huis & Interieur

Geert- Jan Smits, mede-eigenaar RSGA Design, oprichter Flinders en Pacha Panels

Peter van de Water, meubel- en productontwerper bij Peter van de Water design studio

Els Zijlstra, MaterialMatchMaker, oprichter Materia (huidige Material District)

Deze prachtige jury heeft op 27 september 32 inzendingen gejureerd. De jury heeft beoordeeld op design, grondstoffen, materialen en halffabricaten, productieproces, arbeidsomstandigheden, levensduurverlenging en verpakking en vervoer.

Waarom de Duurzaam Wonen Awards?

De vt wonen&design beurs organiseert dit jaar voor het eerst de Duurzaam Wonen Awards. Deze awards zijn in het leven geroepen door The Substitute die eveneens de Duurzame Woonroute op deze beurs verzorgt. De awards geven een podium aan duurzame woonoplossingen én zetten duurzame merken nog eens extra in het zonnetje. Per jaar gooien we in Nederland nog 247 miljoen kilo meubels weg. Hiervan wordt nog geen 10% gerecycled. De ‘verborgen impact’, de niet zichtbare impact tijdens het maken en vervoeren van onze meubels is nog vele malen groter. Gelukkig zijn er inmiddels veel goede voorbeelden van duurzaam geproduceerde meubelstukken en is er steeds meer aandacht voor natuurlijke producten en het verlengen van de levensduur.