Katoen is al sinds jaar en dag ’s werelds meest gebruikte materiaal voor beddengoed. Het is ademend, zacht en relatief betaalbaar. Maar: De productie van conventioneel katoen zorgt voor vervuiling en vindt vaak op een onethische manier plaats. Katoen met een eco- of Fairtrade keurmerk is een veel betere keuze. Maar dit is slechts een klein deel van de gehele katoenproductie (zo is het wereldwijde aandeel van biologisch katoen slechts 1,5%).

En eerlijk is eerlijk als we kijken naar het totale waterverbruik of de bodemuitputting van katoen, dan komt ook deze duurzame variant niet als meest planet friendly winnaar uit de bus. Amsterdam based B-corp merk Yumeko is al meer dan tien jaar pionier in de branche en is daarom constant op zoek naar upcoming beddengoedmateriaalsoorten die een nóg lagere milieu-impact hebben dan hun prachtige duurzame en 100% GOTS gecertificeerde katoenen beddengoed.

Linnen

Linnen verovert steeds meer harten. Ook bij Yumeko zien we dat het aandeel linnen stijgt. Niet zo gek: het heeft een luxe, maar casual uitstraling en wordt alleen maar mooier en zachter naarmate je het langer gebruikt. Qua levensduur overtreft linnen het vertrouwde katoen zonder twijfel: linnen kan decennialang meegaan. Dat op zichzelf staand maakt linnen al een duurzame keuze.

Maar er is meer: voor de productie van linnen is namelijk een stuk minder water nodig. Linnen wordt gemaakt van vlas. Omdat het vlas waarvan linnen gemaakt wordt minder gevoelig is voor ziektes dan de katoenplant, zijn er ook een stuk minder bestrijdingsmiddelen nodig. De productie is echter wel arbeidsintensiever, wat linnen in de meeste gevallen duurder maakt dan katoen. Nadat het vlas geoogst is, wordt het eerst gedroogd. Vervolgens worden de vlasstengels ‘geroot’. Door ze uit te spreiden op een veld en bloot te stellen aan vochtig weer, wordt het mogelijk om uiteindelijk van de vezels uit de plant linnen garen te spinnen.

De kenmerken op een rij:

  • De productie van linnen is duurzamer dan katoen door het lage water- en pesticiden verbruik
  • Linnen heeft een veel langere levensduur dan katoen: het wordt alleen maar mooier door de jaren heen
  • Linnen is stugger dan katoen, maar daardoor ook steviger
  • Linnen reguleert warmte als de beste: het is koel in de zomer en warm in de winter

Daar worden ze ook bij Yumeko blij van! Daarom daarom hebben zij een steeds grotere collectie met het mooiste linnen beddengoed, gemaakt met duurzaam geproduceerd vlas uit Frankrijk.

Tencel

Een andere stofsoort die Yumeko recent introduceerde en steeds meer furore maakt is Tencel. Een winnaar op het gebied van duurzaamheid, maar allesbehalve een compromis als het op comfort aankomt. Tencel is onvoorstelbaar zacht, heerlijk soepel en bijzonder vocht absorberend.

Tencel wordt gemaakt van houtsnippers van – duurzaam gekapte – eucalyptusbomen. Deze houtsnippers worden gewonnen tijdens het uitdunnen van de bossen. Alleen door bomen te kappen, krijgen andere bomen voldoende ruimte om te groeien. Deze snippers worden vervolgens door een oplosmiddel omgezet in een vloeistof, waardoor er lange draden van gesponnen kunnen worden. Bij het produceren van tencel komen wel oplosmiddelen kijken, maar doordat ons proces plaatsvindt in een closed loop, kan dit bij elke lading hergebruikt worden.

De kenmerken op een rij:

  • Veel lager waterverbruik tijdens de productie dan bij katoen
  • Onze productie vindt plaats in een closed loop, dus chemische middelen kunnen keer op keer hergebruikt worden en belanden niet in de natuur
  • De netto-opbrengst per hectare is heel hoog – eucalyptusbomen groeien snel
  • Tencel is erg zacht en heeft een subtiele glans
  • Tencel kan 50% meer vocht opnemen dan katoen

Daarom vind je ook deze alleskunner – in een blend met duurzaam katoen, waardoor het materiaal steviger wordt – in meer dan 15 kleuren in de collectie van Yumeko.

Andere upcoming materialen

Naast tencel en linnen, onderzoekt Yumeko ook een collectie-uitbreiding met beddengoed van hennep of zeewier. Pas als de productie gegarandeerd duurzaam verloopt en de kwaliteit goed is, starten ze met een nieuwe materiaalsoort.

Alles wat ze bij Yumeko doen, doen ze namelijk met de grootst mogelijke aandacht voor mens, dier en milieu. Dus nog even geduld: wie weet slaap jij over een aantal jaar als een roosje onder beddengoed van hennep of zeewier. Voor nu zijn tencel en linnen geweldige, duurzame alternatieven voor katoen.

Duurzaam alternatief voor conventioneel dons

Naast nieuwe materiaalsoorten voor beddengoed, zijn ze bij Yumeko ook altijd op zoek naar duurzamere productieprocessen voor onze andere producten. Zo introduceerden ze een aantal jaar geleden als allereerste dekbedden van gerecycled dons. Dons uit oude dekbedden wordt verzameld en uitgebreid gewassen, zodat er weer heerlijk fluffy, nieuwe dekbedden gemaakt kunnen worden. Voor dit innovatieve product ontving Yumeko zelfs het ‘Best Getest’ keurmerk van de Consumentenbond. Hét bewijs dat Yumeko echt gaat voor ‘zacht voor jou, zacht voor de wereld’.

 

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van Yumeko.