Pak de regie over jouw duurzame transitie

Waarom deze opleiding?

In de Europese Unie is sinds 2021 een Klimaatwet van kracht. Deze wet verplicht alle Europese landen in 2050 klimaatneutraal en volledig circulair te zijn. Om dit doel te behalen zijn nationaal en internationaal zijn verschillende wetten en richtlijnen opgesteld. Deze zullen van invloed zijn op de bedrijfsvoering van bedrijven in de meubel & interieurbranche. Tijdig hierop inspelen, is belangrijk om je positie in de markt te behouden of als je hier slim mee omgaat je positie in de markt juist te vergroten door een voorsprong op de concurrentie te nemen. Maar waar begin je?

 

Doel van de opleiding

The Substitute ontwikkelde de opleiding ‘(IN)Richting Duurzaam’ met als doel bedrijven te helpen bij het in kaart brengen van de impact van deze nieuwe wetgeving op hun business en ze concrete handvaten te geven om de koers voor hun duurzame toekomst te bepalen.

Voor wie is de opleiding?

Duurzaamheid is niet een bijkomstigheid voor het management. Een transitie doe je immers met het hele bedrijf en raakt alle gelederen. Het is daarom slim om meer mensen tegelijk te trainen. Van inkoop tot marketing en van design tot finance. Samen maak je betere keuzes en samen zet je de transitie in. The Substitute heeft deze opleiding daarom voor een brede doelgroep ontwikkeld met aanvullende en meer diepgaande modules voor b.v. directie, inkopers, ontwerpers en sustainability managers.

De inhoud van de opleiding

Module 1: Slow down Fast Furniture

In deze opleiding gaan we in op het waarom van deze opleiding. Want naast de verborgen impact van Fast Furniture dwingt ook het veranderende consumentengedrag en de toenemende wet & regelgeving meubelbedrijven ‘to  slow down Fast Furniture’. Natuurlijk biedt deze transitie ook kansen. Welke dat zijn hoor je in deze module.

Module 2: Wet- en regelgeving

Krijg inzicht in de nieuwe wet-en regelgeving op nationaal en internationaal niveau en wat dan betekent voor meubel & interieurbranche.

Module 3: Van grondstof tot gebruik

In deze module krijg je zicht op de (verborgen) impact in de productieketen en leer je de belangrijkste impact risico’s van jouw organisatie in kaart te brengen.

 

Live Trainingsdag 1: Waar zit jouw impact (verborgen)?

Na deze dag weet jij  waar de grootste impact zit in de keten van jouw bedrijf. En waar je als eerste mee aan de slag moet!

 

Module 4: Materialen & het duurzame alternatief

Leer alles over de impact van de meest voorkomende materialen in de meubelbranche en maak kennis met hun duurzame alternatieven.

Module 5: Circulaire ontwerpprincipes

In deze module leer je hoe je door anders te ontwerpen de impact van meubels kunt verlagen, de levensduur van meubels kunt verlengen en de afvalberg kunt verkleinen.

Module 6: Circulaire Business modellen

Krijg inzicht in de nieuwe duurzame businessmodellen die passen binnen een circulaire economie en leiden tot een gezonde business case.

 

Live Trainingsdag 2: Hoe kan ik mijn impact verlagen? 

Tijdens deze livedag maken we een begin met het bouwen van je eigen ‘Materialenbibliotheek’, neem je een kijkje in de materialenbibliotheek van Furnify en bepalen we samen aan welke knoppen je het beste kunt draaien om de impact van je bedrijf te verlagen.

 

Module 7: Jouw routekaart naar duurzaam succes

Koersbepaling van jouw organisatie. Bepaal waar de urgentie zit en waar de grootste impact te behalen valt. En kijk aan welke knoppen je kunt draaien.

Module 8 : Winnen met jouw duurzame verhaal

Hoe vertaal je deze nieuwe koers door naar jouw organisatie en jouw klanten? Wat wordt je propositie en hoe vertel je het verhaal van je duurzame transitie?

 

Live Trainingsdag 3: Tijd voor duuzame actie & een goed verhaal

Jouw routekaart naar duurzaam succes. In deze livedag verwerken we alle kennis en inzichten van de voorgaande modules tot een helder plan van aanpak en leer je hoe je dit verhaal vertelt aan leveranciers, klanten en medewerkers.

“We zijn helemaal doordrongen van de noodzaak tot duurzaam denken en doen, jullie opleiding is een echte firestarter met veel praktische tools!”

Hendrik Voortman, Directeur VME Nederland

Opzet & studieduur

 

  • Hybride opleiding: Inhoud en kennis online & op live-dagen praktisch aan de slag.
  • Zelfstudie 1 uur per module, totaal ongeveer 8 uur in de online lesomgeving.
  • Per module extra verdiepende stof in de vorm van artikelen, podcasts en video’s.
  • Toegang tot handige tools zoals de SUB-Methode & Materialen Impact Waaier
  • Handige formats voor het bepalen van je circulaire strategie, routekaart en productpaspoort
  • Laagdrempelig contact met de trainers via professionele online leeromgeving
  • Tijd tussen de live lesdagen is ~ 3 weken.

Kosten van de opleiding

  • €1250 per deelnemer
  • 3 live trainingsdagen op maandagen
  • Inclusief koffie, thee en heerlijke vegetarische lunch
  • Cursus 1: 08-01/ 29-01/ 26-02*
  • Cursus 2: 25-03/15-04/ 06-05*
  • 10- 20 deelnemers

 

* Cursusdata gaan door bij 10 deelnemers

Liever een incompany training?

  • Incompany training mogelijk vanaf 8 deelnemers
  • Kosten voor locatie vervallen waardoor dit voordeliger is
  • Neem contact op voor een offerte op maat