Duurzame badkamer met een vleugje vintage

oktober 2 2020 admin
Als je googelt op ‘duurzame badkamer’ vind je al snel veel informatie over het verminderen van water- en energiegebruik. Dit is natuurlijk enorm belangrijk want de meeste impact in de badkamer zit nog steeds in ons (warm) watergebruik. Maar wist je dat je ook in je inrichting meer duurzame keuzes kunt maken? Bekijk dit moodboard vol inspiratie en creeer je eigen duurzame spa!

1. Vintage & tweedehands badkamermeubels

Voor een duurzame badkamer kun je het beste gebruik maken van de materialen en meubels die je al hebt. Of je kunt op zoek gaan naar tweedehands sanitair en mooie vintage meubelen. Tweedehands bouwmaterialen en sanitair kun je vinden op Marktplaats of bij winkels gespecialiseerd in tweedehands bouwmaterialen en sanitair zoals Mammoet oude bouwmaterialen en Het oude huis.
Mooie vintage badkamermeubels kun je bijvoorbeeld kant en klaar vinden, of laten maken, bij de sociale onderneming Sixty Fruits. Of maak er zelf een door een mooi retro kastje, bijvoorbeeld van Old School Vintage Furniture, om te bouwen tot wastafelmeubel.

2. Wastafel van reycled plastic

Ik schreef al eerder over dit mooie materiaal Ecopixel. Een duurzaam materiaal ontwikkeld door WET Italia. Ecopixel wordt gemaakt van 100% gerecycled plastic. Na gebruik kan dit materiaal weer volledig worden recycled. Op deze manier gaan er geen waardevolle grondstoffen verloren. Naast de eerder genoemde bijzettafel/krukje maken ze ook erg mooie badkamermeubels van dit materiaal zoals de collectie in “Delfts blauw’ met de HOST integrated sink & shower en de opzichzelfstaande wastafel FUSION3.

3. Duurzaam design wandrek

FENCY- Tolhuijs Design (€ 129,95). Dit handige wandrek voor in de badkamer maakt het wel heel makkelijk om je toiletspullen stijlvol op te bergen. Door de verstelbare plankjes kun je het rek steeds weer een andere look geven.

Het stalen frame is gemaakt van het restmateriaal van een hekwerk fabrikant en de plankjes worden gemaakt van afval pallets, of met een laser gesneden hout. Het wandrek is beschikbaar in verschillende afmetingen en kleuren (zwart, wit, okergeel en mintgroen). Naast verschillende plankjes kun je ook kiezen voor andere accessoires als klemmen, haken en magneten.

Tolhuijs design Fency wandrek badkamer

4. Zero waste badkamer

Badkamerproducten hebben relatief maar een klein aandeel in de totale impact die je hebt in de badkamer. Babette Porcelijn heeft in haar boek De Verborgen Impact doorgerekend dat de impact van badkamerproducten maar ongeveer 5% is van de totale impact in de badkamer. De grootste impact  zit nog altijd het opwarmen van water omdat dit in Nederland nog vooral met gas gebeurd.

Neemt niet weg dat al onze flesjes shampoo, douchegel, tandpastatubes en hun verpakkingen verantwoordelijk zijn voor  duizenden kilo’s plastic per jaar. Ook zit in veel badkamerproducten  palmolie verwerkt, wat in Azië weer  leidt tot ontbossing van het regenwoud.

Met een paar kleine aanpassingen in je badkamer kun je makkelijk een groot deel van je afval voorkomen. Zo maak ik tegenwoordig mijn ogen schoon met wasbare wattenschijfjes van Laluna . Ook ben ik langzaam alle flessen shampoo & douchegel aan het vervangen door stukken zeep. Fijne zeepblokken kun je  bijvoorbeeld vinden bij Werfzeep of Lush.

Mijn zeep bewaar ik dan weer in de Bubble Buddy van designer Foekje Fleur. Het bakje is gemaakt van gerecycled plastic en doet tevens dienst als rasp. Met deze rasp kun je makkelijk stukjes zeep afschaven en zo je eigen natuurlijke schoonmaakmiddel maken! Naast mooi ook erg handig dus!

5. Mosa wandtegels

Hoe mooi zijn deze wandtegels van Mosa uit de Murals Fuse collectie? Door het gebruik van verschillende kleurgradaties en  tinten krijg je een heel speels en warm effect. De tegels worden in Maastricht geproduceerd en gemaakt van lokale grondstoffen.

Mosa is een van de eerste producenten van keramische tegels waarvan bijna de gehele collectie  een Cradle2Cradle certificaat heeft. Cradle2Cradle certificering bepaalt of een product veilig is voor mens en milieu en gemaakt is van materialen die kunnen worden gerecycled of gecomposteerd.

Op deze manier kunnen producten oneindig worden hergebruikt of onschadelijk worden afgebroken. De vijf aspecten waarop een product wordt beoordeeld zijn: samenstelling van de materialen, mogelijkheden tot hergebruik van de materialen, gebruik van hernieuwbare energie, duurzaam waterbeheer, en sociale rechtvaardigheid. Wel is er een kanttekening te plaatsen bij de controle op de certificering. Volgens Milieucentraal vindt deze eens per 2 jaar plaats door onafhankelijke bureaus die hier echter niet voor geaccrediteerd zijn.