Duurzame eetkamer met jungle vibe

maart 23 2021 Heidi Willems
De eetkamer is een van de belangrijkste ruimtes in een huis! Hier ontvangen we onze gasten, vieren we feestdagen en maken we leuke herinneringen. Met dit moodboard vind je de perfecte meubels & accessoires om een gezellige en duurzame eetkamer te creëren. Mét jungle vibe!

1. Tafel Johannes

Tafel Johannes (vanaf €1930,-) van het toffe design merk Vrienden bestaat uit massief Europees eiken (uit de buurt dus)! Alle meubels van Vrienden worden in Brabant geproduceerd. Er worden geen lijm of schroeven gebruikt. De tafel en de constructie gaan minstens 100 jaar mee. En hij kan altijd geschuurd en opnieuw afgewerkt worden.

Je kunt wat betreft afwerking kiezen voor een van twee componenten: meubellak in diverse kleuren of waxolie. Waxolie is een duurzame afwerking, maar hij is wel wat beperkter in kleuren. De opties zijn naturel, whitewash, belgisch grijs en charcoal. Voor de duurzame eetkamer is de charcoal uitvoering erg mooi!

Van Vrienden Tafel Johannes

2. Mid-century stoelen

Deze Mid-century stoelen van Oldskool vintage passen heel mooi in de duurzame eetkamer. Ze zijn ontworpen door Kurt Østervig voor Brande Møbelindustri.

Het toepassen van vintage of tweedehands in je huis is het duurzaamste dat je kunt doen. De productie impact is al gemaakt en dat scheelt heel veel!  

Oldskool vintage mid-century stolen

3. Paradijsvogelplant

Zet een paradijsvogelplant (€54,95) gewoon op tafel! Het is tof om met verhoudingen te spelen dus kies een flink formaat. Door haar grote bladeren ontstaat meteen een ‘jungle’ gevoel.

Bij Sprinklr vind je mooie planten die gekweekt worden zonder gif. Dat is helaas nog lang niet de norm. 

Kijk bij kringloopwinkels of op Marktplaats voor een mooie grote pot in de stijl van de duurzame eetkamer. Deze moet te vinden zijn!

Sprinklr paradijsvogelplant

4. Art prints

Ik ben fan van Paper Collective. Ik vind hun art collectie echt heel tof. Ze hebben veel fotografie, maar ook veel verrassende grafische ontwerpen. Voor de duurzame eetkamer koos ik de art prints Up (€40,-) en Down (€40,-) van Japanse kunstenaar Yuna Yagi.

Paper Collective is een duurzame onderneming. Zij produceren lokaal in Denemarken met alleen hoogwaardig, FSC-gemarkeerd materiaal en onder certificering van het Swan-ecolabel. In samenwerking met de bijdragende kunstenaars schenken ze een deel van alle verkopen aan een goed doel ergens in de wereld.

Paper collective art print up

5. Kandelaar

Om de duurzame eetkamer af te maken koos ik voor de Wim XL kandelaar (€14,90 – €16,90) van Zooi. Dit is een industriële kandelaar uit staal gemaakt van afval. De buis is een reststukje van een stoelpoot en de ring is afval van een tafelpoot. Door dit met elkaar te combineren is een industriële kaarsenhouder ontstaan die gezelligheid biedt. Het onderplaatje voorkomt dat er kaarsvet op de tafel lekt. Kandelaar Wim XL is geschikt voor kaarsen met een doorsnede van 22 mm en is verkrijgbaar in zes kleuren. 

Benieuwd naar wat voor woonaccessoires Zooi nog meer maakt van afvalmateriaal? Lees dan dit artikel.

Zooi Wim XL kandelaar

Fotocredits:
De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, de betreffende websites waarna verwezen wordt via de link. De foto van de duurzame eetkamer is van Jason Busch via insideout.com.au. De foto van de mid-century stoelen is van Oldskool vintage.