Why, How, What.

Why

 

Alleen al in Europa wordt er ieder jaar ruim 11 miljard kilo aan meubels weggegooid. 80-90% hiervan wordt verbrand of eindigt op de vuilnisbelt. Slechts 10% hiervan wordt gerecycled. En het grof huishoudelijk afval is de enige afvalstroom die de laatste jaren niet slinkt maar zelfs toeneemt. Dit is zonde want zo gaan er heel veel waardevolle grondstoffen verloren!

En dan hebben we het alleen nog maar over de impact van meubels aan het einde van de levensduur. De ‘verborgen impact’, de niet zichtbare impact tijdens het maken en vervoeren van onze ‘fast furniture’, is nog vele malen groter. Naast CO2 uitstoot spelen er meer problemen. Het gebruik van giftige stoffen die niet goed zijn voor onze eigen gezondheid en een bedreiging vormen voor de  biodiversiteit , niet ‘faire’ arbeid en zelfs kinderarbeid die de prijs betalen van onze goedkope spullen en tot slot natuurvernietiging zoals ontbossing door houtkap en vervuiling en rampen door grote olietankers die onze spullen vanuit lagelonenlanden naar ons verschepen.

 

Dit moet en kan anders.

In de sector en voor consumenten is dit echter nog een grote blinde vlek. Daarom zijn wij The Substitute gestart. Onze missie is om de duurzaamheidstransitie in de interieur- en verbouwbranche te versnellen.

 

 

How

 

The Substitute is een community van duurzame merken en professionals in de interieur- en verbouwbranche. The Substitute wil de consument bewust maken over de negatieve gevolgen van fast furniture. Dit doen wij door meer feiten te communiceren over de schadelijke effecten van fast furniture én te inspireren met het duurzame alternatief.

Immers, als de vraag naar duurzaam toeneemt beweegt de markt vanzelf mee.

Om duurzaam inrichten en verbouwen wat toegankelijker te maken hebben wij de SUB methode ontwikkeld. Een eenvoudig model waarmee consumenten en professionals op een logische manier het meest duurzame pad kunnen volgen bij de inrichting/verbouwing van een woning of kantoor.

Als eerste meest duurzame categorie: ‘Save’; koesteren wat er al is door niks nieuw aan te schaffen maar te repareren en/of 2de hands in te zetten. Dan ‘Use’; betalen voor gebruik i.p.v. bezit. En tot slot ‘Buy conscious’; als je wat nieuws koopt, doe het dan duurzaam.

Lees hier meer over de SUB methode.

 

 

What

The Substitute heeft 3 kernactiviteiten.

 

1: Digitaal platform & community

The Substitute is hét platform voor het duurzame alternatief in interieur en verbouw. Samen vormen wij de snelgroeiende community van duurzame merken, makers & professionals, zoals (interieur)architecten, ontwerpers en stylisten. Wij delen netwerk, kennis en marketing-power in een online community met offline events. Een enorme bron van informatie met als doel: 365 dagen per jaar overzicht, inspiratie & kennis bieden op het gebied van duurzaam wonen zodat iedereen gemakkelijk duurzame keuzes kan maken in en om het huis. Met een start van ruim 40 merken en professionals willen wij ruimte bieden aan iedereen die een business heeft binnen het SUB model. Sluit je hier aan.

 

2: De Duurzame Woonbeurs

Het belangrijkste event van The Substitute is De Duurzame Woonbeurs. De Duurzame Woonbeurs vond voor het eerst plaats in 2019 in de Kromhouthal in Amsterdam.

De 2e editie van de beurs zal plaatsvinden van 12-14 november 2021. Deze zal met ruim 80 merken flink groter worden en met PR voortborduren op het succes van de eerste editie. Klik hier voor meer informatie over de Duurzame Woonbeurs.

Naast de beurs organiseert The Substitute ook events waarin we gericht matchmaken, merken voorstellen aan professionals, of inzichten delen waarmee urgentie voor deze missie wordt gecreeerd.

 

3: Het kennisinstituut

Samen met de community van het platform is The Substitute eveneens een kennisinstituut. Alle kennis, impactdata en ervaring van de leden is tevens een enorme bron van informatie. Daarnaast is The Substitute actief kennis aan het vergaren en ontwikkelen met partners, overheden en brancheverenigingen. Deze informatie is straks voor alle leden vrij toegankelijk en is de bron voor onze ‘professional events’, opleidingen en workshops.

Wil jij een lezing, workshop of opleiding op maat? Dat kan ook! Wij koppelen je graag aan de duurzaamheidskennis en – ervaring die aanwezig is in onze community en denken graag met je mee.

Stuur ons een bericht en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Grof huishoudelijk afval
Watervervuiling door textielverf in India. Foto: envirolist.tumblr.com
Ontbossing - Foto- Asia News copy
Kinderarbeid India Natuursteen - Lisa Kristine Photography
De grof huishoudelijk afvalberg
Actie Gifboot Rivier De Lek. foto Agnes Lewe
De laatste Europese oerbossen verdijnen ook. In de zuidelijke Karpaten worden bomen van 300 jaar oud gekapt. Foto © Xander Stockmans